Ακράτεια ούρων: Συμπτώματα και αιτίες

akreteia gynaikes 1Ως ακράτεια ούρων (urinary incontinence) ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων που προκαλεί πρόβλημα κοινωνικό ή υγιεινής. Είναι μία συνήθης πάθηση (καλύτερα ενόχληση) η οποία, παρ’ όλο που σπάνια θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, προκαλεί αμηχανία και ενόχληση και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας. Συγχρόνως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως είναι η συχνή ούρηση. Οι βασικοί τύποι είναι η ακράτεια ούρων από προσπάθεια και η ακράτεια επιτακτικού τύπου (από έπειξη).

Η ακράτεια μπορεί να είναι αρκετά ήπια (περιστασιακή διαφυγή μικρής ποσότητας ούρων που δεν προκαλεί αμηχανία και η οποία δεν θεωρείται, ως εκ τούτου, πρόβλημα) ή μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ενδέχεται να είναι αναγκασμένα να φορούν διαρκώς σερβιέτες ακράτειας προκειμένου να παραμένουν στεγνά, να αποφεύγουν φυσιολογικές δραστηριότητες, όπως είναι τα σπορ, και να ανησυχούν μήπως οι γύρω τους αντιληφθούν την οσμή των ούρων.

Τα αίτια της ακράτειας είναι πολλά και διάφορα και ορισμένα μπορεί να καταπολεμηθούν εύκολα – όσο εύκολα μπορεί να θεραπευτεί η δυσκοιλιότητα με μία καλύτερη διατροφή ή μία ουρολοίμωξη με αντιβιοτικά. Άλλα μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση ή μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή.

ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Έως και το 30% των γυναικών μπορεί να υποφέρουν από ακράτεια, η οποία προκαλεί αμηχανία και ενόχληση ενώ, επηρεάζει την ικανότητα τους να διάγουν μία φυσιολογική ζωή.

Η ακράτεια ούρων απαντάται συχνότερα στις γυναίκες που έχουν κάνει παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να προσβάλει τα παιδιά, τους άνδρες και τις άτεκνες γυναίκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 2,5-3 εκατομμύρια Βρετανίδες υποφέρουν από ακράτεια ούρων. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, καθώς πολλές γυναίκες μπορεί να ντρέπονται να παραδεχθούν ότι έχουν πρόβλημα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υποφέρει από ακράτεια έως και το 30% των γυναικών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Εκτός από τη διαφυγή ούρων, η ακράτεια και τα προβλήματα της ουροδόχου κύστης προκαλούν μια σειρά άλλων συμπτωμάτων.

Μπορεί να αναγκάζεστε να ουρείτε πιο συχνά από όσο συνήθως, κάτι που είναι γνωστό ως συχνουρία, και μπορεί η ούρηση σας να είναι επώδυνη ή δύσκολη (δυσουρία).

Μπορεί να νιώθετε αιφνίδια και ανεξέλεγκτη επιθυμία να ουρήσετε. Αυτό ονομάζεται έπειξη προς ούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε διαφυγή, αν δεν προλάβετε να πάτε έγκαιρα σε κάποια τουαλέτα. Όλα αυτά είναι συνήθη συμπτώματα της κυστίτιδας, μιας φλεγμονής της ουροδόχου κύστης. Πιθανόν να αναγκάζεστε να σηκώνεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας πιο συχνά από όσο συνήθως για να ουρήσετε, κάτι που είναι γνωστό ως νυκτουρία, ή μπορεί να δυσκολεύεστε να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας (προβλήματα κένωσης).

Ενδέχεται να έχετε την αίσθηση ότι θέλετε να ουρήσετε, αλλά να μην κατορθώνετε να το κάνετε, ή να υποφέρετε από διστακτικότητα στην ούρηση, όπου σημειώνεται κάποια καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης.

)

ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

Στην εποχή μας, η μέση χρονική περίοδος που μεσολαβεί έως ότου μία γυναίκα ζητήσει ιατρική βοήθεια για λόγους ακράτειας είναι τα πέντε χρόνια. Μπορεί το πρόβλημα της να της προκαλεί αμηχανία ή να θεωρεί ότι είναι κάτι «αναμενόμενο» αφότου απέκτησε παιδιά και να πιστεύει ότι, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ή μπορεί να μάθει να «χειρίζεται» το πρόβλημα, κενώνοντας, για παράδειγμα, συχνά την κύστη της, ώστε να μην υπάρχουν μέσα αρκετά ούρα για να διαφύγουν.

Οι πιθανές θεραπείες είναι πολλές και ποικίλλουν, από τις απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής έως τη χειρουργική επέμβαση. Σχεδόν κάθε άτομο που πάσχει από ακράτεια μπορεί να δει τα συμπτώματα του να παρουσιάζουν κάποια βελτίωση. Βοήθεια μπορεί επίσης να παρασχεθεί όσον αφορά την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

)

Περίπτωση: ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Η Αλεξάνδρα είναι μία 36χρονη γυναίκα που αντιμετώπιζε προβλήματα ακράτειας ούρων κάθε φορά που έβηχε. Τα προβλήματα της ξεκίνησαν μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, όταν ήταν 30 ετών.

Αρχικά, πρόσεξε μία ελαφριά διαφυγή όταν πήγαινε για αεροβική άσκηση, οπότε και αναγκάστηκε να την σταματήσει. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το πρόβλημα επιδεινώθηκε και σταμάτησε να πηγαίνει στο γυμναστήριο.

Τελικά, επισκέφθηκε τον παθολόγο της για βοήθεια, όταν πλέον το πρόβλημα της είχε γίνει τόσο σοβαρό που εμφάνιζε ακράτεια ακόμα και σε δημόσιους χώρους, κάθε φορά που σήκωνε την κόρη της. Όταν είδε τον γιατρό της, ήταν πια αναγκασμένη να φοράει σερβιέτες κάθε φορά που έβγαινε έξω και να επισκέπτεται πάντα την τουαλέτα προτού βγει, κάτι για το οποίο αστειεύονταν μονίμως οι φίλοι της.

Παραπέμφθηκε σε νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε ουροδυναμικό έλεγχο και οι εξετάσεις έδειξαν ότι έπασχε από ακράτεια από προσπάθεια. Την περίοδο εκείνη η Σάρα δεν ήταν πλέον σίγουρη αν επιθυμούσε και άλλα παιδιά, οπότε παραπέμφθηκε σε έναν σύμβουλο για την ακράτεια, ο οποίος της έμαθε μερικές ασκήσεις για το πυελικό έδαφος.

Τέσσερις μήνες αφότου ξεκίνησε αυτές τις ασκήσεις, είναι πλέον ικανή να ελέγχει το πρόβλημα της. Όταν πηγαίνει στο γυμναστήριο φοράει ένα μεγάλο κολπικό ταμπόν, το οποίο αποτρέπει τη διαφυγή κατά τη διάρκεια της αεροβικής άσκησης.

Περίπτωση: ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΕΠΕΙΞΗ

Η Μαρία είναι μία 65χρονη γυναίκα που επισκέφθηκε το γιατρό της διότι πήγαινε διαρκώς στην τουαλέτα. Είχε γίνει γνωστή σε όλα τα τοπικά καταστήματα, καθώς χρησιμοποιούσε συχνά την τουαλέτα τους όταν έβγαινε για αγορές. Φοβόταν ότι αν δεν κένωνε συχνά την κύστη της, τα ούρα της θα διέφευγαν και, περιστασιακά, όντως διέφευγαν προτού προλάβει να φτάσει σε κάποια τουαλέτα. Αυτού του είδους τα συμπτώματα οφείλονται στην ακράτεια ούρων από έπειξη ή επιτακτική ανάγκη.

Ο γιατρός της την έστειλε σε έναν σύμβουλο για την ακράτεια, για να εφοδιαστεί με ειδικές σερβιέτες. Αυτός της συνέστησε να υποβληθεί σε εξετάσεις στο νοσοκομείο. Ο ουροδυναμικός έλεγχος έδειξε ότι έπασχε από αστάθεια του εξωστήρα μυός.

Η Μαρία άρχισε να λαμβάνει οξυβουτυνίνη και ξεκίνησε θεραπεία εκγύμνασης της κύστης . Τώρα, μπορεί να πηγαίνει για αγορές χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και δεν είναι πλέον απαραίτητο να παίρνει μαζί της εσώρουχα για αλλαγή σε περίπτωση διαφυγής ούρων.

Δείτε επίσης