Παθήσεις που μπορούν να γίνουν αιτία της ακράτειας ούρων

akrateia ouron gynaikes problhmataΗ ακράτεια ούρων μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε αλλά οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν τα συμπτώματα κυρίως  λόγω της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Υπάρχουν όμως και άλλες γυναικολογικές αιτίες που επηρεάζουν όπως τα ινομυώματα, η πρόπτωση της μήτρας, ο διαβήτης κλπ.

Οταν ένας γιατρός βλέπει μία ασθενή με ακράτεια ούρων για πρώτη φορά, θα ζητήσει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της, διότι και κάποιες άλλες παθήσεις σχετίζονται με ακράτεια ούρων.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ

Σίγουρα ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με την περίοδο σας, διότι αν αυτή είναι δύσκολη και επώδυνη, τότε είναι πιθανό να έχετε ινομυώματα. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα τοιχώματα της μήτρας. Είναι κάτι συνηθισμένο και δεν δημιουργούν προβλήματα. Αν, όμως, προκαλέσουν παραμόρφωση στα όργανα της πυέλου, τότε υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη ή την περίοδο σας.

Συγκεκριμένα, τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν πίεση στην κοιλιακή χώρα και να συμβάλουν στη μετατόπιση του αυχένα της  ουροδόχου κύστης, ο οποίος έχει άμεση σχέση με την ακράτεια ούρων. Αν πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση για να θεραπεύσετε την ακράτεια, τότε ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να εκτιμήσετε το αν θα πρέπει να αφαιρέσετε και τα ινομυώματα.

ΠΡΟΠΤΩΣΗ

Η πρόπτωση είναι η μετατόπιση των τοιχωμάτων του κόλπου από την κανονική τους θέση μαζί με την ουροδόχο κύστη, τα έντερα και τη μήτρα και προκαλείται από βλάβη στους συνδέσμους της πυέλου. Αυτοί οι σύνδεσμοι λειτουργούν σαν σύρματα στήριξης, τα οποία συγκρατούν τη μήτρα και τις μεμβράνες στήριξης που περιβάλλουν τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.

Τα κυριότερα αίτια που προκαλούν την πρόπτωση είναι ο τοκετός και κάθε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια καταβολή έντονης προσπάθειας (δυσκοιλιότητα, βήχας λόγω καπνίσματος ή παχυσαρκία).

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι πρόπτωσης και διαβαθμίζονται ανάλογα με τη σοβαρότητα τους. Η κυστεοκήλη είναι η πρόπτωση του μπροστινού τμήματος του κόλπου κάτω από το βάρος της ουροδόχου κύστης. Η πτώση της μήτρας μέσα στον κόλπο λέγεται πρόπτωση της μήτρας. Ορθοκήλη ονομάζεται η πρόπτωση των τοιχωμάτων του κόλπου που υποχωρούν κάτω από το βάρος των εντέρων.

Η πρόπτωση μπορεί να παρουσιαστεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως ακράτεια ή δυσκολία στην κένωση των εντέρων. Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνται για ένα ενοχλητικό αίσθημα «ότι κάτι κατεβαίνει» και για ενόχληση ή πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Η θεραπεία της πρόπτωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, από τις δικές σας επιθυμίες και από το κατά πόσο διαταράσσει τη ζωή σας. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι συνήθως η χειρουργική επέμβαση, η οποία αποσκοπεί στην επανατοποθέτηση των οργάνων που έχουν μετατοπιστεί στη φυσιολογική τους θέση, αλλά δεν είναι πάντα η πιο ενδεδειγμένη.

Μπορεί να μην έχετε ολοκληρώσει τη δημιουργία οικογένειας (και ένας τοκετός ενδέχεται να προκαλέσει εκ νέου πρόπτωση), μπορεί η υγεία σας να μην επιτρέπει τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης ή μπορεί απλώς να μην επιθυμείτε να υποβληθείτε σε εγχείρηση. Μερικές φορές τοποθετούνται μέσα στον κόλπο δακτύλιοι από σιλικόνη, οι οποίοι ονομάζονται κολπικοί πεσσοί. Αν αυτοί καταπολεμήσουν τα συμπτώματα, μπορείτε να αρκεστείτε σ’ αυτήν τη θεραπεία ανανεώνοντας τους κάθε έξι μήνες. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως ο πεσσός παραμένει στο εσωτερικό του κόλπου και καθιστά δύσκολη τη σεξουαλική επαφή.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο διαβήτης πιθανόν να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης με πολλούς τρόπους προκαλώντας από συχνουρία, που οφείλεται στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας υγρών, έως βλάβη στα νεύρα της ουροδόχου κύστης.

Στην τελευταία περίπτωση, ο διαβήτης είναι δυνατόν να αποτελέσει αιτία αστάθειας του εξωστήρα μυός ή δυσκολία στην κένωση της κύστης ή και τα δύο, ανάλογα με τις ακριβείς συνέπειες του διαβήτη στα νεύρα. Γι’ αυτό, εάν παρατηρείτε συμπτώματα διαβήτη (αίσθημα δίψας, συχνουρία και απώλεια βάρους) ή αν έχετε επιβαρυμένο ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, θα πρέπει να κάνετε αμέσως τις απαραίτητες εξετάσεις.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη συχνά παρουσιάζουν και συμπτώματα από τα έντερα. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα) μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων, από κοιλιακό τυμπανισμό και δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Τα συμπτώματα ενδέχεται να διαφέρουν από καιρό σε καιρό και μπορεί να σχετίζονται με το άγχος ή την περίοδο σας. Η θεραπεία επιλογής για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, ώστε να ενθαρρυνθεί η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Σκευάσματα μέντας και σπασμολυτικά φάρμακα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των σπασμών του εντέρου. Τα καθαρτικά ενδείκνυνται, αν το πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα. Κάτι το οποίο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, εάν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, είναι πως η χρήση φαρμάκων για τη θεραπεία της ασταθούς ουροδόχου κύστης μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

Προβλήματα στη μέση μπορεί να παγιδεύσουν τα νεύρα που ξεκινούν από τη σπονδυλική στήλη και συνδέονται με την ουροδόχο κύστη. Αυτό, με τη σειρά του, ενδέχεται να διαφοροποιήσει τη λειτουργία αυτών των νεύρων και να οδηγήσει σε δυσκολίες στην κένωση της κύστης. Έτσι, ένα πρόβλημα στη μέση μπορεί να παρουσιάζεται ως ουρολογικό. Η θεραπεία του προβλήματος με σωστή φυσικοθεραπεία και ιατρική παρακολούθηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων της ακράτειας ούρων.

ΣΥΡΙΓΓΙΑ

Το συρίγγιο είναι μία πληγή σε μορφή σωλήνα που ενώνει δύο κοιλότητες, για παράδειγμα την ουροδόχο κύστη και τον κόλπο. Με αυτόν τον τρόπο τα ούρα διαφεύγουν κατ’ ευθείαν μέσα στον κόλπο αντί να αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη.

Είναι πολλές οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση του. Στις προηγμένες χώρες το πιο σύνηθες αίτιο είναι ο καρκίνος και η ακτινοθεραπεία, γιατί και τα δύο εξασθενούν τους μυς. Συρίγγια μπορεί επίσης να εμφανιστούν ύστερα από κάποια χειρουργική επέμβαση, ιδιαίτερα ύστερα από μία υστερεκτομή. Σε άλλα μέρη του κόσμου, το πιο σύνηθες αίτιο είναι οι παρατεταμένοι, μη φυσιολογικοί τοκετοί με επιπλοκές.

Η αυξημένη πίεση που υφίστανται τα όργανα προκαλεί τραυματισμό, ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του κόλπου. Τα συρίγγια, όμως, μπορεί να είναι και συγγενή, δηλαδή ενδέχεται να έχετε γεννηθεί με αυτά.

Τα συρίγγια δεν είναι σύνηθες πρόβλημα και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Μερικές φορές επουλώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες και έως τότε είναι απαραίτητος ο καθετηριασμός. Οι εγχειρήσεις για τα συρίγγια απαιτούν ιδιαίτερη επιδεξιότητα αλλά και εντατική μετεγχειρητική φροντίδα, ώστε να προληφθεί η υποτροπή.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ

Συγγενείς δυσμορφίες ονομάζονται οι παθήσεις των ατόμων που έχουν γεννηθεί με μία αλλαγή στη φυσιολογική ανατομία, όπως για παράδειγμα έναν έκτοπο ουρητήρα. Αυτή είναι μια πάθηση στην οποία ο ουρητήρας (ο σωλήνας που συνδέει την ουροδόχο κύστη με τους νεφρούς) δεν είναι συνδεδεμένος με την κύστη αλλά με τον κόλπο. Τα προβλήματα αυτά διαγιγνώσκονται συνήθως στην αρχή της ζωής του ατόμου και θεραπεύονται κατάλληλα.

Δείτε επίσης