Περιστατικό μετάδοσης του AIDS από γυναίκα σε γυναίκα

aids 4Αμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο εβδομαδιαίο επιστημονικό περιοδικό Weekly Morbidity and Mortality Report μια περίπτωση μετάδοσης του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS, από γυναίκα σε γυναίκα, όπως πιστεύουν.

Μία 46χρονη ομοφυλόφιλη γυναίκα από το Τέξας κατά πάσα πιθανότητα μολύνθηκε από τον ιό του AIDS κατά τη διάρκεια μονογαμικής σχέσης που είχε με μία άλλη γυναίκα 43 ετών, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Οι δύο γυναίκες έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις, παρότι η μία ήταν φορέας του ιού HIV και η άλλη όχι.

Η 46χρονη γυναίκα είναι φορέας ενός στελέχους του ιού που γενετικά είναι όμοιο σε ποσοστό 98% με αυτό της συντρόφου της.

Η μετάδοση του ιού HIV μεταξύ γυναικών είναι πολύ σπάνια, ενώ η επιβεβαίωσή της πολύ δύσκολη, γράφουν οι επιστήμονες. Όπως εξηγούν, ο ιός ου AIDS μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ γυναικών με την επαφή δίχως προφυλάξεις με κολπικά ή άλλα σωματικά υγρά, καθώς και μέσω του αίματος με κοψίματα ή εκδορές στο δέρμα και τους βλεννογόνους που επιστρώνουν τις διάφορες κοιλότητες του σώματος (λ.χ. στόμα, κόλπος, πρωκτός).

Η 46χρονη που μολύνθηκε από τον ιό HIV είχε κατά το παρελθόν ετεροφυλοφιλικές ερωτικές επαφές, αλλά από το 2007 και μετά είχε ερωτικές σχέσεις μόνο με γυναίκες. Από τις ερωτικές συντρόφους της, μόνο η 43χρονη ήταν φορέας του ιού. Επί ένα εξάμηνο πριν από τη διάγνωση, η 46χρονη γυναίκα ανέφερε πως δεν είχε άλλες ερωτικές συντρόφους, πλην της 43χρονης. Επίσης, δεν είχε άλλους παράγοντες κινδύνου για έκθεση στον ιό, όπως η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.

Δείτε επίσης