Ο σκύλος μπορεί να αγαπά έναν άνθρωπο ανεξάρτητα από το αν του δίνει τροφή

skyloa agaphΕρευνητές του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντας των ΗΠΑ ανέλυσαν την όσφρηση των σκύλων, η οποία είναι 1.000 φορές πιο ισχυρή από αυτή των ανθρώπων, προσπαθώντας να καταλάβουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ζώων κάθε φορά που μυρίζουν γνωστά τους πρόσωπα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioural Processes και δείχνει ότι ο σκύλος μπορεί να “τρέφει” αγάπη για  έναν άνθρωπο ανεξάρτητα από το αν αυτός του δίνει τροφή ή όχι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 12 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οι οποίοι μπορούσαν να παραμένουν ακίνητοι και τους οποίους υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI). Διαπίστωσαν ότι περιοχές-κλειδιά του εγκεφάλου που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα  «φωτίζονταν» κάθε φορά που οι σκύλοι μύριζαν την οσμή ενός γνωστού τους προσώπου. Οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές δεν εμφάνιζαν ενεργοποίηση όταν τα ζώα μύριζαν γνωστούς τους σκύλους, κάτι που σημαίνει ότι ο σκύλος έχει μια μονοαδική σχέση με το αφεντικό του ή άλλους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιοχές του οσφρητικού βολβού που συνδέονται με την ενεργοποίηση της όσφρησης του ζώου, και του κερκοφόρου πυρήνα του εγκεφάλου του. Ο κερκοφόρος πυρήνας στα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου) σχετίζεται με την επεξεργασία θετικών συναισθημάτων.

Τα συναισθήματα δεν συνδέονται απαραίτητα με την τροφή

Κατά τη διάρκεια του πειράματος και όσο οι σκύλοι παρέμεναν πλήρως ακίνητοι μέσα στον μαγνητικό τομογράφο, οι ερευνητές τους “εξέθεσαν” σε διάφορες μυρωδιές: την προσωπική τους μυρωδιά, τη μυρωδιά ενός άλλου σκύλου με τον οποίο συμβίωναν στο ίδιο σπίτι, τη μυρωδιά ενός οικείου προσώπου και τη μυρωδιά ενός σκύλου που δεν είχαν συναντήσει ποτέ. Οπως φάνηκε, ο οσφρητικός βολβός εμφάνιζε τα ίδια επίπεδα ενεργοποίησης σε όλες τις περιπτώσεις. Η μυρωδιά όμως του οικείου προσώπου έθετε την περιοχή του κερκοφόρου πυρήνα σε κατάσταση «συναγερμού».

«Είδαμε ότι οι σκύλοι ήταν σε θέση όχι μόνο να διαχωρίζουν τη μυρωδιά του γνωστού τους προσώπου από τις υπόλοιπες, αλλά τη συνέδεαν και με θετικά συναισθήματα», εξηγούν οι επιστήμονες.

Αυτό δείχνει ότι ο σκύλος είναι σε θέση να βιώνει θετικά συναισθήματα όπως αγάπη και δέσιμο με το αφεντικό του. Βέβαια, ο εγκέφαλος των σκύλων θα μπορούσε να ενεργοποιείται επειδή απλά επειδή το ζώο συνέδεε τη μυρωδιά του οικείου προσώπου με τη λήψη της τροφής. Ωστόσο, οι ανθρώπινες μυρωδιές δεν ελήφθησαν από άτομα που ήταν υπεύθυνα για τη διατροφή του σκύλου. Αυτό δείχνει ότι ο σκύλος μπορεί να νιώθει αγάπη ή άλλα συναισθήματα για κάποιον άνθρωπο ανεξάρτητα από το αν αυτός τον ταϊζει ή όχι.

Δείτε επίσης