Καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε παιδί και μωρό

carpa moroΗ διαδικασία της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης σε ένα παιδί ηλικίας 1 μέχρι 8 ετών είναι σχεδόν η ίδια με την καρδιοπνευμονική ανάνηψη για έναν ενήλικα. Οι διαφορές είναι οι ακόλουθες:

• Χρησιμοποιείτε το ένα μόνο χέρι, για να εκτελέσετε τις ώσεις (μαλάξεις) στην καρδιά.

• Αναπνέετε πιο απαλά.

• Πιέζετε το θώρακα του παιδιού πέντε φορές και μετά αναπνέετε μία φορά για εκείνο. Ξεκινήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη αμέσως, πριν καλέσετε τις πρώτες βοήθειες. Εάν είστε μόνος, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει να προβείτε σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη για ένα περίπου λεπτό πριν καλέσετε για βοήθεια – γενικά το 166.

Όπως και με τους ενήλικες επαναξιολογείτε την κατάσταση του παιδιού κάθε λίγα λεπτά.

Καρδιοπνευμονική ανάνηψη σε βρέφος

Για βρέφη, μωρά ηλικίας έως 12 μηνών, οι τεχνικές της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης είναι διαφορετικές. Εντούτοις, ο στόχος είναι ο ίδιος: η αποκατάσταση της οξυγόνωσης και της ροής αίματος στον εγκέφαλο.

Αξιολογήστε το μωρό. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν ξεκουράζεται ή απλώς κοιμάται. Χαϊδέψτε το παιδί και προσπαθήστε να διακρίνετε κάποια ανταπόκριση, όπως μια κίνηση. Όμως μην ταρακουνήσετε το παιδί. Εάν έχει σταματήσει η αναπνοή του, ξεκινήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) αμέσως. Αν είστε μόνος, προβείτε σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη για 1 περίπου λεπτό, πριν βρείτε χρόνο να καλέσετε ιατρική βοήθεια. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας το μωρό στο τηλέφωνο. Αν δεν είστε μόνος, ζητήστε από κάποιον να καλέσει αμέσως το 166. Κάντε το τηλεφώνημα αυτό όσο γρηγορότερα μπορείτε, διότι τα μωρά που η καρδιά και η αναπνοή τους έχει σταματήσει έχουν αποφραγμένη την αεροφόρο οδό.

Πριν προχωρήσετε στο φιλί της ζωής σε βρέφος, γείρετε το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω, για να ανοίξει η αεροφόρος οδός (πάνω). Αν δείτε ότι υπάρχει τροφή ή κάποιο ξένο σώμα στο στόμα του βρέφους, βγάλτε το με μία κίνηση σκουπίσματος με το δάχτυλο σας (κάτω). Προσέξτε να μη σπρώξετε την τροφή ή το αντικείμενο βαθύτερα στην αεροφόρο οδό του παιδιού.

Για να εκτελέσετε το φιλί της ζωής σε ένα βρέφος, καλύψτε το στόμα και τη μύτη του με το στόμα σας. Χρησιμοποιώντας τα μάγουλα σας, εκπνεύστε αργά δύο με πέντε φορές.

Για να προβείτε σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) σ’ ένα βρέφος, εναλλάσσετε τις πιέσεις στο θώρακα του με απαλές αναπνοές από το στόμα σας.

carpa10

Πριν προχωρήσετε στο φιλί της ζωής σε βρέφος, γείρετε το κεφάλι του παιδιού προς τα πίσω, για να ανοίξει η αεροφόρος οδός (πάνω). Αν δείτε ότι υπάρχει τροφή ή κάποιο ξένο σώμα στο στόμα του βρέφους, βγάλτε το με μία κίνηση σκουπίσματος με το δάχτυλο σας (κάτω). Προσέξτε να μη σπρώξετε την τροφή ή το αντικείμενο βαθύτερα στην αεροφόρο οδό του παιδιού

Τοποθετήστε το μωρό. Ξαπλώστε το μωρό ανάσκελα πάνω σ’ ένα τραπέζι. Μπορείτε να το ξαπλώσετε και στο πάτωμα ή στο χώμα. Γείρετε απαλά το κεφάλι του προς τα πίσω. Αυτό θα ανοίξει την αεροφόρο οδό. Εξετάστε το στόμα του, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ξένο σώμα μέσα. Ελέγξτε αν το βρέφος αναπνέει βάζοντας το αφτί σας απευθείας πάνω από το στόμα του και κοιτώντας αν το στήθος του ανεβοκατεβαίνει όπως κατά την αναπνοή. Αν δεν υπάρχει εμφανής αναπνοή, αρχίστε αμέσως το φιλί της ζωής.

Δώστε απαλές αναπνοές. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη του μωρού με το στόμα σας. Χρησιμοποιώντας τη δύναμη από τα μάγουλα σας περισσότερο παρά από τους πνεύμονες σας εκπνεύστε δύο με πέντε φορές αργά, ώστε κάθε ανάσα να παίρνει ένα με ενάμισι δευτερόλεπτο, για να χορηγηθεί. Οι ανάσες να είναι περισσότερο σαν φυσήματα παρά σαν βαθιές εκπνοές. Ο πολύς αέρας μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του στομάχου και έμετο, μία επιπλοκή που πρέπει να αποφύγετε. Πάντως να παρέχετε αρκετό αέρα, ώστε να κάνετε το θώρακα του μωρού να ανυψωθεί.

Δείτε επίσης