20 λεπτά έντονη άσκηση τη μέρα προστατεύει από τη γρίπη

askhshΕίκοσι λεπτά έντονης άσκησης κάθε μέρα μειώνουν τον κίνδυνο γρίπης κατά 10%, λένε Βρετανοί επιστήμονες. Αυτό σημαίνει ότι 100 κρούσματα γρίπης ανά 1.000 άτομα θα αποφεύγονταν, εάν όλοι γυμνάζονταν εντατικά. Από την άλλη πλευρά, η ήπια άσκηση, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα δεν φαίνεται να ασκεί κάποια προστασία έναντι της γρίπης.

Η μελέτη αφορούσε 4.800 εθελοντές και βρήκε ότι το τζόγκινγκ, το ποδήλατο με μεγάλη ταχύτητα και ανταγωνιστικά αθλήματα όπως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, μπορούν να μειώσουν κατά 10% τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος από γρίπη.

Τα ευρήματα προέρχονται από την επονομαζόμενη Μελέτη για τη Γρίπη (Flu Survey) την οποία πραγματοποιούν εδώ και πέντε χρόνια επιστήμονες από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Η μελέτη βασίζεται σε online ερωτηματολόγια και διεξάγεται σε μία προσπάθεια να βρεθούν ποιοι παράγοντες ευνοούν τη γρίπη και ποιοι προστατεύουν από αυτήν.

Στα ερωτήματα που απαντούν όσοι δηλώνουν συμμετοχή περιλαμβάνονται η ηλικία τους, το αν έχουν παιδιά ή έρχονται σε επαφή με παιδιά, αν κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και οι συνήθειές τους. Επιπλέον, πρέπει να «μπαίνουν» στην ειδική ιστοσελίδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου κάθε εβδομάδα κατά την εποχή της γρίπης, για να αναφέρουν πως νιώθουν και εάν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης.

Στη Βρετανία, η επίσημη σύσταση για να έχει κάποιος καλή υγεία είναι 150 λεπτά ήπια άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά σκληρής γυμναστικής. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι για να προστατευθεί κάποιος από τη γρίπη με τη βοήθεια μόνο της γυμναστικής, θα πρέπει να γυμνάζεται έντονα επί τουλάχιστον 140 λεπτά την εβδομάδα (σχεδόν 2,5 ώρες).

Άλλα ευρήματα από τη μελέτη Flu Survey επιβεβαιώνουν ότι η δράση των ιών της γρίπης αυτό το χειμώνα είναι από τη χαμηλότερη των τελευταίων ετών. Κατά τη χειμερινή περίοδο της γρίπης φέτος, μόνο το 4,7% των αναφορών ήταν θετικά για γρίπη σε σύγκριση με 6,0% το προηγούμενο έτος που ήταν επίσης μια εποχή της χαμηλής γριπικής δραστηριότητας.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αποφύγει τη γρίπη αυτό το χειμώνα, η γρίπη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Έτσι καλό είναι κανείς να επωφεληθεί από τον καλό καιρό της άνοιξης και να βγει στην εξοχή κάνοντας τζόγκινγκ ή ποδήλατο για να ενισχύσει τον οργανισμό του απέναντι στον ιό της γρίπης. 

Δείτε επίσης