Αλλεργία στο λάτεξ (latex)

latex allergyΟι αλλεργικές αντιδράσεις στο λάτεξ (latex)- μία ουσία που βρίσκεται μέσα σε πολλά προϊόντα υγιεινής και ευρείας κατανάλωσης – μεταξύ των οποίων και το προφυλακτικό – έχουν γίνει όλο και πιο συχνές.

Το λάτεξ είναι ένα φυσικό ελαστικό προϊόν που προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του καουτσουκόδενδρου. Μπορεί να βρίσκεται σε εξεταστικά και χειρουργικά γάντια, σε ενδοφλέβιους και αναπνευστικούς σωλήνες και σε πολλά άλλα ιατρικά και οδοντιατρικά προϊόντα. Τα προϊόντα κατανάλωσης που περιέχουν λάτεξ περιλαμβάνουν τα προφυλακτικά, τα διαφράγματα, τα λαστιχένια γάντια, τα μπαλόνια και τα λάστιχα των αυτοκινήτων.

Οι αντιδράσεις κατά την αλλεργία στο λάτεξ μπορούν να προσλάβουν δύο μορφές. Η μία είναι εξάνθημα δέρματος (δερματίτιδα εξ επαφής). Παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους που φορούν γάντια από λάτεξ και μοιάζει με το εξάνθημα του δέρματος από την poison ivy. Αυτός ο τύπος αλλεργικής απάντησης δεν αποτελεί γενικά αντίδραση στο λάτεξ, αλλά στα χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των προϊόντων λάτεξ.

Ο δεύτερος τύπος αντίδρασης είναι μία κλασική αλλεργική αντίδραση και μπορεί να είναι σοβαρότερος. Σε αυτή την περίπτωση τα αλλεργιογονα είναι πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στο ίδιο το λάτεξ (λάστιχο).

Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι κνίδωση, αλλεργική ρινίτιδα, καταρροή και αυτά που σχετίζονται με το άσθμα στον εργασιακό χώρο.

Ο καλύτερος τρόπος, για να αποφύγετε τις αλλεργικές αντιδράσεις στο latex, είναι να αποφεύγετε το λάτεξ ή την έκθεση σε αυτό, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αν νομίζετε πως μπορεί να έχετε αλλεργία στο λάτεξ, επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο, για να το διαπιστώσετε. Το ιατρικό ιστορικό και οι εξετάσεις για αλλεργία μπορούν να προσδιορίσουν την ευαισθησία σας στο latex.

Δείτε επίσης