Δερματικές αλλεργίες και αντιμετώπιση

dermatikes allergiesΠολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δερματικές αλλεργίες σε κάποια φάση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η πιο κοινή ευαισθησία αφορά φυτά (κισσός, βελανιδιά, poison sumac κλπ).

Σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι σε αυτά τα φυτά η επαφή με τις ερεθιστικές ουσίες – αυτών των φυτών – προκαλεί ένα κνησμώδες εξάνθημα, από όπου μπορεί να προκύψουν φουσκάλες. Πολλές άλλες ουσίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες.

Οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής:

  • Οι ρητίνες από τον κισσό, τη βελανιδιά ή poison sumac.
  • Η χημική ουσία φαινυλενοδιαμίνη, που χρησιμοποιείται στα χρώματα για τα μαλλιά, τις γούνες, τα δέρματα, τα λάστιχα και τους εκτυπωτές.
  • Τα κράματα νικελίου, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κοσμήματα και ρολόγια χειρός.
    Τα συνθετικά ελαστικά, συμπεριλαμβανομένου του λάτεξ.
  • Η αιθυλενοδιαμίνη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε κρέμες χεριών και οφθαλμικά διαλύματα.
  • Τα διχρωμικά, που χρησιμοποιούνται σε μελάνια, μπογιές υφασμάτων και στην επεξεργασία δερμάτων.
  • Η φορμαλδεΰδη, που βρίσκεται σε προϊόντα που ποικίλλουν από permanent press clothing μέχρι μπογιές, γυαλιστικά, γύψο, χαρτιά, χαλιά, περιεχόμενο σαπουνιών και διαχωριστικά που χρησιμοποιούν στην κατασκευή σπιτιών και επίπλων.

Συμπτώματα

Η δερματίτιδα εξ επαφής εκδηλώνεται γενικώς με εξάνθημα εντός 2 ημερών από την έκθεση στο αλλεργιογόνο. Σε ανθρώπους με μεγάλη ευαισθησία σε κάποιο αλλεργιογόνο μπορεί να αναπτυχθεί εντός ολίγων ωρών.

Η προσβεβλημένη περιοχή στην αρχή γίνεται εξέρυθρη και οιδηματώδης και στη συνέχεια σχηματίζονται σ’ αυτή μικρές, κνησμώδεις φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες γεμίζουν πρώτα με καθαρό υγρό και στη συνέχεια σπάζουν, αφήνοντας το ακάλυπτο δέρμα επιρρεπές σε βακτηριακές λοιμώξεις. Ο κνησμός κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός. Το εξάνθημα φτάνει συνήθως στο αποκορύφωμα του μετά από περίπου 5 ημέρες και υποχωρεί συνήθως σε 1 με 2 εβδομάδες. Στην περίπτωση της φορμαλδεΰδης μπορεί να δημιουργηθεί μια αίσθηση καύσου των ματιών και των βλεννογόνων της μύτης, του στόματος, του φάρυγγα ή των ματιών.

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι ερεθιστική. Προκαλεί πόνο και δυσφορία και οι φυσαλίδες μπορεί να επιμολυνθούν. Μπορεί να γίνει προσωρινά ενοχλητική, αλλά οι επιδράσεις της δε διαρκούν.

Πρόληψη

Η αποφυγή ουσιών που προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες είναι ο καλύτερος τρόπος, για να εμποδίσετε τη δερματίτιδα εξ επαφής. Οι παράγοντες σε προϊόντα σπιτιού δεν είναι πάντα εύκολα ανιχνεύσιμοι, αλλά τα βλαβερά φυτά είναι. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα φυτά που προκαλούν πρόβλημα και αποφεύγετε τα ή φοράτε προστατευτικά ρούχα.

Αν είστε αλλεργικός σε χημικές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, λάβετε μέτρα, για να αποφύγετε την έκθεση σε αυτή. Για παράδειγμα, πλύνετε όλα τα ρούχα που έχουν υποστεί μόνιμο σιδέρωμα αρκετές φορές, πριν τα φορέσετε, και αποφύγετε να βάλετε στο σπίτι σας σαπούνια φορμαλδεΰδης. Σε περίπτωση ευαισθησίας στο νικέλιο φοράτε κοσμήματα από χρυσό και καθαρό ασήμι και όχι επιχρυσωμένα.

Αντιμετώπιση

Ο κνησμός (φαγούρα) μπορεί να υποχωρήσει συχνά με την επάλειψη μίας αλοιφής φτιαγμένης από νερό και σόδα μαγειρέματος ή άλατα θειικού μαγνησίου ή απλώνοντας αλοιφή καλαμίνας ή μη συνταγογραφούμενη υδροκορτιζόνη πάνω στο εξάνθημα.

Ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε παράγοντες συγκεκριμένων αλοιφών και λοσιόν, οι οποίοι μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Μη βάζετε οινόπνευμα στο εξάνθημα, διότι μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση του κνησμού. Καλύψτε τις ανοικτές φυσαλίδες με αποστειρωμένες γάζες, για να αποφευχθεί η λοίμωξη.

Οι κρέμες και οι λοσιόν δε βοηθούν πολύ, όταν ανοίγουν οι φυσαλίδες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν επουλωθούν οι φυσαλίδες. Προσπαθήστε να μην τις ξύνετε.

Για σοβαρή δερματίτιδα εξ επαφής σε ευαίσθητες περιοχές, όπως το πρόσωπο, τα μάτια και τα γεννητικά σας όργανα, δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντισταμινικά ή μία ισχυρότερη αλοιφή κορτιζόνης.

Δείτε επίσης