Παραρρινοκολπίτιδα: Αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

PararinokolpitidaΗ παραρρινοκολπίτιδα είναι μια οξεία (πολύ έντονη) ή χρόνια (υποτροπιάζουσα) φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων. Οι παραρρίνιοι κόλποι αποτελούν κενούς χώρους μέσα στα οστά του προσώπου σας, πίσω και πάνω από τα μάτια και τη μύτη σας. Βοηθούν στην ύγρανση και στη θέρμανση του αέρα που αναπνέετε, βοηθούν στην αίσθηση της όσφρησης και βελτιώνουν τον ήχο της φωνής σας.

Επιπλέον, εκκρίνουν βλέννα, η οποία καθαρίζει και ενυδατώνει τις ρινικές οδούς. Μέσα στους παραρρίνιους κόλπους σας μικρές δομές που μοιάζουν με τρίχες και καλούνται κροσσοί διώχνουν συνεχώς τη βλέννη έξω από τους παραρρίνιους κόλπους σας προς τη μύτη και το φάρυγγα σας.

Οι παραρρίνιοι κόλποι σας παροχετεύονται μέσα στη μύτη σας μέσω μικρών ανοιγμάτων που καλούνται στόμια. Όταν τα στόμια αποφράσσονται, συσσωρεύεται βλέννα μέσα στις κοιλότητες των παραρρινίων κόλπων. Μικροοργανισμοί, όπως ιοί και βακτήρια, μπορούν τότε να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη. Η λοίμωξη προκαλεί οίδημα, το οποίο μπορεί να αυξήσει τις εκκρίσεις των παραρρινίων κόλπων.

Ορισμένες φορές οι αναπνευστικές αλλεργίες μπορούν να οδηγήσουν σε λοίμωξη ή φλεγμονή των κοιλοτήτων των παραρρινίων κόλπων και να προκαλέσουν άλγος (πόνο) και δυσχέρεια αναπνοής από τη μύτη.

paraninoi kolpoi

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κενοί χώροι μέσα στα οστά του κρανίου σας. Παράγουν βλέννη, η οποία φυσιολογικά παροχετεύεται μέσω των ανοιγμάτων των κόλπων προς τη μύτη σας. Αν η οδός αποχέτευσης εμποδιστεί, μπορεί να προκύψει κάποια λοίμωξη.

Αν έχετε παραρρινοκολπίτιδα για 3 εβδομάδες ή περισσότερο και δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, μπορεί να έχετε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα προκαλούμενη από αλλεργίες.

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα διαφέρει από την οξεία παραρρινοκολπίτιδα που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, η οποία τυπικά ανταποκρίνεται στη θεραπεία εντός ολίγων εβδομάδων. Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα σχετίζεται επίσης και με τους ρινικούς πολύποδες, μικρά καλοήθη εξογκώματα ιστού εντός των ρινικών οδών, που εμποδίζουν την αναπνοή.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Άλγος (πόνος) γύρω από τα μάτια ή στα μάγουλα.
  •  Ευαισθησία των παραρρινίων κόλπων στην πίεση ή στο άγγιγμα.
  •  Πονοκέφαλος.
  • Πυρετός.
  • Δυσχέρεια αναπνοής μέσω της μύτης.

Αίτια

Οι αλλεργίες σε ουσίες, όπως η γύρη, το χνούδι των ζώων και τα ακάρεα σκόνης, μπορούν να προκαλέσουν συμφόρηση της μύτης και να οδηγήσουν σε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.

Με τις εποχιακές αλλεργίες τα συμπτώματα τείνουν να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών. Με τις μη εποχιακές αλλεργίες τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να επανεμφανίζονται σε τυχαίες περιόδους. Οι μύκητες μπορούν να προκαλέσουν ένα συγκεκριμένο τύπο χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας που καλείται αλλεργική μυκητιασική παραρρινοκολπίτιδα.

rinikoi polypodes

Τα μορφώματα που μοιάζουν με μαργαριτάρι στην επιφάνεια των ρινικών οδών καλούνται ρινικοί πολύποδες. Αν προκαλούν αναπνευστική δυσχέρεια ή υποτροπιάζουσα λοίμωξη των παραρρινίων κόλπων, αυτοί οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί επίσης να εμποδίζουν την παροχέτευση των παραρρινίων κόλπων. Οι ρινικοί πολύποδες συμβαίνουν, όταν ο βλεννογόνος χιτώνας που επαλείφει το εσωτερικό της μύτης εμφανίζει οίδημα, οπότε προβάλλουν μέσα στις ρινικές οδούς. Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να προκληθούν από την υπερπαραγωγή υγρού στη βλεννογόνο μεμβράνη ορισμένες φορές ως αποτέλεσμα αλλεργικής ρινίτιδας ή άλλης ρινικής αλλεργίας.

Συχνά δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί μια συγκεκριμένη αιτία. Οι πολύποδες μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλοί, καθιστούν την αναπνοή δύσκολη και επιδρούν στις αισθήσεις σας της γεύσης και της όσφρησης.

Διάγνωση

Συνήθως προηγούνται αρκετά επεισόδια σοβαρής αλλά προσωρινής (οξείας) παραρρινοκολπίτιδας, πριν εξελιχθούν σε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.

Αν είχατε παραρρινοκολπίτιδα κάποιες φορές και η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται θεραπεία σε κάποια, όπως τα ρινικά σπρέι, τα αποσυμφορητικά και τα αντιβιοτικά, μπορεί να έχετε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα.

Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας πει αν οι αλλεργίες είναι η αιτία της παραρρινοκολπίτιδάς σας. Η εξέταση για αλλεργίες μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις αλλεργικές σας ευαισθησίες.

Οι παρακάτω διαδικασίες βοηθούν στη διάγνωση της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας:

Ρινοσκόπηση. Κατά τη διάρκεια μίας ρινικής ενδοσκόπησης ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας με συνδεδεμένο φωτισμό οπτικών ινών (ενδοσκόπιο) τοποθετείται μέσα στη μύτη σας. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό σας να εξετάσει οπτικά το εσωτερικό των παραρρινίων κόλπων σας.

Απεικόνιση. Η αξονικές τομογραφίες (CT) δείχνουν λεπτομέρειες των παραρρινίων κόλπων σας και της περιοχής της ρινός και μπορούν να αποκαλύψουν μια στο βάθος φλεγμονή ή λοίμωξη που μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με το ενδοσκόπιο.

Ρινικός διαστολέας. Αν ο γιατρός πιστεύει πως μπορεί να έχετε ρινικούς πολύποδες, μπορεί να τους κοιτάξει χρησιμοποιώντας μία συσκευή που λέγεται ρινικός διαστολέας και που μοιάζει με λαβίδα. Αν έχετε πολύποδες, μπορείτε ενδεχομένως να τους δείτε μόνοι σας φωτίζοντας το ρουθούνι σας και εξετάζοντας τη ρινική οδό με ένα καθρέφτη. Οι πολύποδες είναι μορφώματα δίκην μαργαριταριού, αλλά, αν βρίσκονται στο πίσω μέρος της ρινικής οδού, δε θα μπορέσετε να τους δείτε εύκολα.

Θεραπεία

Οι θεραπείες για τη χρόνια παραρρινοκολπίτιδα περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά. Η κατάσταση μπορεί να χρήζει μακράς – περίπου 3 ή 4 εβδομάδων – αντιβιοτικής αγωγής, συχνά με τη χρήση φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά για μία ευρύτερη ομάδα βακτηρίων από ό,τι αυτά για την οξεία παραρρινοκολπίτιδα.

Κορτικοστεροειδή. Αν έχετε έντονη φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων σας, μπορεί ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές ρινικό σπρέι. Αν έχετε σοβαρή παραρρινοκολπίτιδα, μπορεί ο γιατρός σας να σας συστήσει κορτικοστεροειδή από το στόμα, μία ένεση κορτικοστεροειδών, για να συρρικνωθούν οι φλεγμαίνοντες χιτώνες των παραρρινίων κόλπων, και ακολούθως ένα κορτικοστεροειδές ρινικό σπρέι, για να εμποδίσει την υποτροπή του οιδήματος.

Αντιμυκητιασικά φάρμακα. Για τη θεραπεία της αλλεργικής μυκητιασικής παραρρινοκολπίτιδας συνταγογραφούν ορισμένες φορές οι γιατροί ένα ρινικό διάλυμα που περιέχει κάποιον αντιμυκητιασικά παράγοντα, για να ξεβγάζετε (ξεπλένετε) και στη συνέχεια να παροχετεύετε τις κοιλότητες των παραρρινίων κόλπων.

Εγχείρηση. Η εγχείρηση πραγματοποιείται συχνότερα όταν η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα ή όταν οι πολύποδες αποφράσσουν τις ρινικές οδούς. Η χειρουργική διάνοιξη μιας στενωμένης παραρρίνιας οδού ή η αφαίρεση ενός οστού ή πολύποδα που αποφράσσει την οδό θα επιτρέψουν την καλύτερη παροχέτευση. Αυτός ο τύπος εγχείρησης πραγματοποιείται συχνότερα με τη χρήση ενός ενδοσκοπίου με συνδεδεμένα κοπτικά εργαλεία.

Ανοσοθεραπεία. Αν η παραρρινοκολπίτιδα προέρχεται από αλλεργία η ανοσοθεραπεία μπορεί να προλάβει μελλοντικές εξάρσεις της πάθησης.

Δείτε επίσης