Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της ρετινόλης

Η ρετινόλη ή βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετές βιοχημικές διαδικασίες μέσα στο ανθρώπινο σώμα και λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια οξυγόνου τα οποία διασπούν τα κύτταρα του δέρματος και προκαλούν τις ρυτίδες.

Τα πιο σημαντικά οφέλη της ρετινόλης είναι στην όραση (για τη φυσιολογική λειτουργία του αμφιβληστροειδούς) στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην ανάπτυξη, στο δέρμα, στο αναπνευστικό σύστημα και στην εγκυμοσύνη (για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου).

Ειδικά στο δέρμα, η ρετινόλη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της συνοχής του. Συμβάλλει στη παραγωγή νέων κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος και βοηθά να δημιουργηθεί νέο κολλαγόννο.

Τροφές

Η ρετινόλη είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και άρα υπάρχει σε τροφές που περιέχουν λίπος (όπως είναι το συκώτι, το γάλα, τα ιχθυέλαια, το βούτυρο, ο κρόκος του αυγού κλπ). Στις φυτικές τροφές σπάνια υπάρχει αυτούσια διότι τα φυτά συνήθως δεν είναι πλούσια σε λίπος (το πιο πλούσιο φρούτο σε ρετινόλη είναι το μάνγκο).

Ωστόσο πολλά λαχανικά και φρούτα περιέχουν καροτένια που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α. Από τα καροτένια, μόνο το βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε σημαντικό βαθμό σε ρετινόλη μέσα στον οργανισμό και γι’ αυτό αναφέρεται ως προβιταμίνη Α.

Να σημειωθεί ότι η ρετινόλη καταστρέφεται όταν εκτεθεί στο φως, στον ατμοσφαιρικό αέρα ή σε υψηλές θερμοκρασίες. Το 90% που εισέρχεται στον οργανισμό, αποθηκεύεται στο συκώτι και το υπόλοιπο σε άλλους ιστούς.

Η αποθηκευμένη ποσότητα επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού για διάστημα τουλάχιστον τριών Να σημειωθεί ωστόσο ότι σε ορισμένες ασθένειες (π.χ. πνευμονία και ρευματοειδής πυρετός) η αποθηκευμένη ποσότητα της ρετινόλης μειώνεται σημαντικά.

Κρέμες ρετινόλης

Η ρετινόλη είναι η πιο καθαρη μορφή της βιταμίνης Α και είναι αναγνωρισμένη κυρίως για τις μοναδικές της αντιγηραντικές ιδιότητες.

roc_large

Κλινικές μελέτες του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της RoC® δείχνουν ότι η σύνθεση υαλουρονικού οξέος και ρετινόλης που περιέχεται στη σειρά RoC® RETIN-OX CORREXION, μειώνει τις ρυτίδες σε 7 ημέρες. Η RoC® συνδυάζει ρετινόλη και υαλουρονικό οξύ, με ένα πατενταρισμένο μόριο που αυξάνει την αντιγήρανση σε βαθμό που θα μπορούσε να επιτευχθεί με συνθέσεις διπλάσιας περιεκτικότητας σε ρετινόλη.

Παγκοσμίως, οι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί το «gold standard» συστατικό στην αντιγήρανση. Πράγματι, παρά τις μελέτες νέων μορίων, φαίνεται πως κανένα από αυτά δεν έχει ακόμα καταφέρει να ξεπεράσει την αποτελεσματικότητά της.

Η ρετινόλη ενισχύει την κυτταρική ανανέωση, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και εμποδίζει την ενζυμική του αποσύνθεση. Ως αποτέλεσμα οδηγεί σε μείωση των ρυτίδων και των γραμμών, ενισχύοντας τις ανώτερες στιβάδων του δέρματος και βελτιώνοντας τη λάμψη και την υφή της επιδερμίδας.

Σύμφωνα με μια εκτεταμένη κλινική μελέτη, η συστηματική χρήση της ρετινόλης για 12 μήνες οδηγεί σε θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά το δέρμα. Σε αντίθεση με το ρετινοϊκό οξύ, η ρετινόλη δεν προκαλεί αλλεργική αντίδραση, φωτοευαισθησία ή φωτοτοξικότητα.

Εφαρμόστε την κρέμα ρετινόλης πρωί ή βράδυ σε τέλεια καθαρισμένο πρόσωπο και στο λαιμό. Κάνετε απαλό μασάζ στοχευόμενα στις βαθιές ρυτίδες.

Δείτε επίσης