Ατμοσφαιρική ρύπανση: O σημαντικότερος κίνδυνος του περιβάλλοντος για την υγεία

atmosfairikh rypanshΣε νέες εκτιμήσεις που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το 2012 περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – ένας στους οκτώ του συνόλου των παγκόσμιων θανάτων – ως αποτέλεσμα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το εύρημα αυτό υπερδιπλασιάζει τις προηγούμενες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον ο σημαντικότερος κίνδυνος περιβαλλοντικής υγείας στον κόσμο. Η μείωση της ρύπανσης του αέρα θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Οι νέες εκτιμήσεις δεν βασίζονται μόνο σε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις ασθένειες που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και στην καλύτερη εκτίμηση της ανθρώπινης έκθεσης σε ρύπους του αέρα μέσω της χρήσης βελτιωμένων μετρήσεων. Πάνω από το 50% των θανάτων οφείλονται σε αναθυμιάσεις από τις εσωτερικές σόμπες. Ένας από τους κύριους κινδύνους της ρύπανσης είναι ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια που ρυπαίνουν το περιβάλλον μπορούν να εισέλθουν βαθιά στους πνεύμονες, προκαλώντας ερεθισμό. Επίσης η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να φταίει για φλεγμονή στην καρδιά, οδηγώντας σε χρόνια προβλήματα ή καρδιακή προσβολή.

“Οι κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πολύ μεγαλύτεροι από όσο προηγουμένως νομίζαμε, ιδιαίτερα για τις καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια”, δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του ΠΟΥ, Μαρία Νέιρα. “Τα στοιχεία σηματοδοτούν την ανάγκη για συντονισμένη δράση ώστε να καθαρίσει ο αέρας που αναπνέουμε”.

Οι οικονομικά φτωχές χώρες στην νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού είχαν το 2012 τα μεγαλύτερα ποσοστά ρύπανσης, με 3,3 εκατομμύρια θανάτους να συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και 2,6 εκατομμύρια σε εξωτερικούς χώρους. Η έκθεση του ΠΟΥ σημειώνει ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα έκθεσης από τους άνδρες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται κυρίως με νόσους της καρδιάς, εγκεφαλικά επεισόδια, χρόνιες πνευμονοπάθειες, τον καρκίνο των πνευμόνων και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ρύπανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους προκαλείται κυρίως από το μαγείρεμα με κάρβουνα, ξύλο ή σε σόμπες βιομάζας. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη χρησιμοποιούν για το μαγείρεμα εστίες όπου καίνε ξύλα, κάρβουνα ή κοπριά ως καύσιμο υλικό.

Η ειδικός σε θέματα υγείας στον ΠΟΥ, Φλάβια Μπιουστρέο, λέει πως οι γυναίκες και τα παιδιά –που ζουν σε φτωχές χώρες- αντιμετωπίζουν συχνά το βάρος των κινδύνων από τη ρύπανση σε εσωτερικούς χώρους, «δεδομένου ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι, αναπνέοντας τον καπνό και την αιθάλη από τις οικιακές εστίες στις οποίες μαγειρεύουν καίγοντας ξύλα και κάρβουνα».

Στους εξωτερικούς χώρους, ο αέρας μολύνεται κυρίως από τα οχήματα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις εκπομπές βιομηχανικών και γεωργικών ρύπων και το μαγείρεμα. Η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση: θανατηφόρες ασθένειες που προκαλεί:

  • 40% – ισχαιμική καρδιακή νόσο
  • 40% – εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 11% – ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
  • 6% – ο καρκίνος του πνεύμονα
  • 3% – οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά

Εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση: θανατηφόρες ασθένειες που προκαλεί:

  • 34% – εγκεφαλικό επεισόδιο
  • 26% – ισχαιμική καρδιακή νόσο
  • 22% – ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
  • 12% – οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού στα παιδιά
  • 6% – καρκίνο του πνεύμονα

Ο ειδικός για τη δημόσια υγεία στον ΠΟΥ, Κάρλος Ντόρα, κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγείας να ενεργούν με βάση τα στοιχεία και να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. «Η υπερβολική ρύπανση του αέρα αποτελεί συχνά ένα υποπροϊόν των μη βιώσιμων πολιτικών σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η διαχείριση των αποβλήτων και η βιομηχανία», είπε. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι στρατηγικές που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για καλύτερη υγεία θα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθούν και οι δαπάνες για την περίθαλψη».

Δείτε επίσης