Ρήξη τυμπάνου (διάτρηση): Συμπτώματα και θεραπεία

Η ρήξη τυμπάνου (διάτρηση) μπορεί να είναι μία επώδυνη κατάσταση, ειδικά στην αρχή, και μπορεί να χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση. Επιπλέον, όταν υπάρχει μια μικρή τρύπα (διάτρηση) στο τύμπανο, αυτό δεν μπορεί να μεταδώσει ικανοποιητικά τον ήχο και ο ασθενής δεν ακούει καλά.

Τις περισσότερες φορές η ρήξη τυμπάνου επουλώνεται από μόνη της χωρίς θεραπεία και επιπλοκές και με μικρή ή καθόλου μόνιμη έκπτωση της ακοής. Μεγαλύτερες διατρήσεις μπορεί να προκαλέσουν υποτροπιάζουσα μέση ωτίτιδα και μόνιμη έκπτωση της ακοής.

Το τύμπανο του αυτιού είναι μια λεπτή μεμβράνη που βρίσκεται στο βάθος το έξω ακουστικού πόρου και διαχωρίζει την κοιλότητα του αυτιού (μέσον ους) από τον έξω ακουστικό πόρο. Το τύμπανο εξασφαλίζει τη μεταβίβαση των ήχων και την εξίσωση της πίεσης μέσα στην κοιλότητα του αυτιού. Για διάφορους λόγους το τύμπανο μπορεί να υποστεί διάτρηση, η οποία μπορεί να μην επουλωθεί και η τρύπα να παραμείνει στο τύμπανο.

anatomia aftiouΑιτίες

Ένας λόγος, για να μη βάζετε ποτέ τίποτα στο αφτί σας, είναι ο κίνδυνος ρήξης του τύμπανου σας (της τυμπανικής μεμβράνης). Μπορεί να τρυπήσετε το τύμπανο σας, όταν καθαρίζετε ή τρίβετε το αφτί σας με μπατονέτες με βαμβάκι ή με κάποιο μικρό, αιχμηρό αντικείμενο. Αλλες αιτίες διάτρησης του τύμπανου είναι ένα δυνατό χαστούκι στο αφτί ή μια έκρηξη, που μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική αύξηση της πίεσης του αέρα στο αφτί σας.

Τέλος μία λοίμωξη του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή ή ακόμα και διάτρηση μέρους του τύμπανου σας. Αυτή είναι η συνηθέστερη αιτία διάτρησης στο τύμπανο. Οι μικρές τρύπες μπορεί να επουλωθούν, αλλά οι μεγαλύτερες παραμένουν ανοιχτές και επιτρέπουν στους λοιμώδεις παράγοντες να εισέλθουν στο μέσο ους.

Συμπτώματα

  •  Πόνος στο αφτί. Η διάτρηση της μεμβράνης συνοδεύεται από πόνο. Γενικότερα, η τυμπανική μεμβράνη έχει πολλά αισθητικά νεύρα στην επιφάνειά της, γι’αυτό και εμφανίζεται πόνος αν την ακουμπήσουμε κατά λάθος, όπως π.χ. με μια μπατονέτα.
  •  Μερική έκπτωση της ακοής. Η απώλεια της ακοής (μπούκωμα του αυτιού) που θα προκύψει ως επακόλουθο της ρήξης, είναι ανάλογη του μεγέθους της τρύπας που θα δημιουργηθεί, άρα σε μια μικρή, γραμμοειδή ρήξη, που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό το σύμπτωμα θα είναι παρόν.
  • Αιμορραγία ή εκροή υγρού από το αφτί. Το τύμπανο έχει άφθονα αγγεία. Αν η γραμμή της ρήξης συναντήσει κάποιο από αυτά, μπορεί να προκύψει αιμορραγία, από μικρή έως εντελώς ασήμαντη, αλλά συνήθως το σύμπτωμα αυτό απουσιάζει.

rhxh tymbanouΔιάγνωση

Αν αισθάνεστε αυξανόμενο πόνο στο αφτί σας και έκπτωση της ακοής για περισσότερο από μία ημέρα, που ακολουθούνται από ροή αίματος ή υγρού, οπότε ανακουφίζεστε από τον πόνο, μπορεί να έχετε πάθει ρήξη τύμπανου ως συνέπεια μέσης ωτίτιδας. Επισκεφθείτε αμέσως ένα γιατρό.

Ο γιατρός θα εξετάσει το αφτί σας με το ωτοσκόπιο, ένα όργανο που του επιτρέπει να δει ολόκληρο τον ακουστικό πόρο. Αν υπάρχει διάτρηση στο τύμπανο σας, ο γιατρός θα δει την περιοχή με τη ρήξη ή τα οστά του μέσου ωτός πίσω από το τύμπανο.

Θεραπεία

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε ρήξη τυμπάνου, επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως. Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο τοποθετώντας μία ζεστή – όχι καυτή – κομπρέσα πάνω από το αφτί σας. Η λήψη παυσίπονων, όπως η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.), η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή η ασπιρίνη μπορεί να σας ανακουφίσουν από τον πόνο. Η ασπιρίνη δεν ενδείκνυται για παιδιά σας γιατί μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Reye, μία σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τον εγκέφαλο, το συκώτι και το αίμα.

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα αντιβιοτικό, για να εμποδίσει μια λοίμωξη του μέσου αυτιού σας. Κάποιες φορές ένα πλαστικό ή χάρτινο προστατευτικό κάλυμμα τοποθετείτε πάνω από το τύμπανο σας, για να σφραγίσει το άνοιγμα. Είναι σημαντικό να μην μπαίνει νερό στο αφτί σας, ενώ αναρρώνετε.

Το τύμπανο μπορεί να θεραπευτεί μέσα σε 2 μήνες. Αν δεν υπάρξει θεραπεία μέσα σε αυτό το διάστημα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μία χειρουργική επέμβαση, για να επισκευάσει τη διάτρηση. Με την τυμπανοπλαστική κλείνει η τρύπα τοποθετώντας κάποιο κομμάτι ιστού από τον ίδιο τον ασθενή. Η τυμπανοπλαστική μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά και ενήλικες.

Δείτε επίσης