Θήλωμα μαστού

thiloma mastouΤο ενδοπορικό θήλωμα είναι ένας μικροσκοπικός, μη καρκινικός όγκος (καλοήθης), που μεγαλώνει μέσα σε ένα γαλακτοφόρο πόρο των μαστών σας στην περιοχή κοντά στη θηλή.

Το θήλωμα μαστού που οφείλεται στην υπερπλασία (υπέρμετρο πολλαπλασιασμό) των κυττάρων που βρίσκονται εντός των γαλακτοφόρων πόρων του μαστού (οι γαλακτοφόροι πόροι είναι τα σωληνάκια που μεταφέρουν το γάλα από το μαστό προς την θηλή).

Αυτοί οι σπάνιοι όγκοι είναι συχνά τόσο μικροί, που δύσκολα τους εντοπίσουμε με την αφή. Το θήλωμα εντοπίζεται συχνότερα στον χώρο πίσω από την θηλή.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Έκκριση υδαρής ή αιματηρή από τη θηλή σας.
  •  Ένα πολύ μικρό εξόγκωμα κάτω από τη θηλή σας.

Τα θηλώματα μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Όταν υπάρχουν πολλαπλά θηλώματα η νόσος ονομάζεται μικροθηλωμάτωση, μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας υποβάλει σε διαγνωστικές διαδικασίες, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε καρκίνο του μαστού. Μπορεί να ασκήσει ελαφριά πίεση στην περιοχή γύρω από τη θηλή σας, για να εξακριβώσει ποιος πόρος έχει το θήλωμα.

Αν και τα ενδοπορικά θηλώματα είναι καλοήθη, πρέπει να αφαιρούνται, για να βεβαιωνόμαστε ότι το εξόγκωμα είναι όντως θήλωμα και όχι καρκίνος.

Θεραπεία

Η εγχείρηση είναι απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις ενδοπορικού θηλώματος. Αν ο γιατρός σας μπορεί να αισθανθεί κάποιο εξόγκωμα ή μπορεί να το δει στη μαστογραφία ή στον υπέρηχο, ένας χειρουργός μπορεί να το αφαιρέσει.

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας του θηλώματος του μαστού είναι η πλήρης και με υγιή όρια εκτομή του παθολογικού γαλακτοφόρου πόρου που φέρει το θήλωμα. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις θηλώματος δεν υπάρχει ψηλαφητή μάζα ή σαφή απεικονιστική απεικόνιση της βλάβης στην μαστογραφία και τον υπέρηχο, απαιτείται μια ειδική τεχνική για τον επιτυχή εντοπισμό του θηλώματος.

Όταν δεν υπάρχει θήλωμα, αλλά το έκκριμα επιμένει από κάποιο συγκεκριμένο πόρο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία μέθοδο που ονομάζεται διερεύνηση πόρου, κατά την οποία αφαιρούνται γαλακτοφόροι πόροι. Αν το έκκριμα εμφανίστηκε μόνο μία φορά, καλό είναι να γίνονται προσεχτικές, συχνές εξετάσεις και μαστογραφίες.

Δείτε επίσης