Μείωση στήθους

Το μέγεθος των μαστών μίας γυναίκας μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις πέρα από το θέμα της εμφάνισης. Η αιτία της μεγαλομαστίας, όπως ονομάζεται η υπερβολική διόγκωση του μεγέθους των μαστών είναι συνήθως ορμονική αλλά μπορεί να οφείλεται και σε παχυσαρκία. Πολλές γυναίκες ζητούν σμίκρυνση μαστών προκειμένου να απαλλαγούν από τους πόνους στην πλάτη ή στους ώμους που το υπερβολικό βάρος των μαστών μπορεί να δημιουργεί.

Τα πολύ μεγάλα στήθη μπορεί να προκαλέσουν μία σειρά από προβλήματα, όπως:

  •  Χρόνιους πόνους στην πλάτη, στον αυχένα και στους ώμους.
  •  Κακή στάση του σώματος ακόμα και κύφωση.
  •  Επίμονο ερεθισμό του δέρματος κάτω από τους μαστούς.
  •  Μόνιμα βαθουλώματα στους ώμους από τους στηθόδεσμους.
  •  Δυσκολία στην άθληση.

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να αποτελούν τους λόγους που οι επεμβάσεις μείωσης των μαστών έχουν αυξηθεί κατά 90% από το 1997. Μία ανάλυση 29 μελετών που περιλάμβανε περισσότερες από 4.000 γυναίκες που έχουν προβεί σε επέμβαση μείωσης στήθους έδειχνε ότι η επέμβαση βελτίωσε σημαντικά τα σωματικά συμπτώματα και στις περισσότερες περιπτώσεις και την ποιότητα ζωής. Τα πλεονεκτήματα ήταν μείωση των πονοκεφάλων, των πόνων στην πλάτη, στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο), στους ώμους και στο στήθος και μείωση στον πόνο και στο μούδιασμα στα χέρια που προκαλούνται από την πίεση στους ώμους που ασκεί ο στηθόδεσμος.

Η πλαστική χειρουργική δίνει λύση σ’ αυτό το πρόβλημα με την επέμβαση μείωσης στήθους. Όταν χρειάζεται η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί και με ανόρθωση στήθους.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση των μαστών είναι μία τομή γύρω από το σκούρο μέρος των μαστών (θηλαία άλως) και προς τα κάτω, στην πτύχωση του μαστού, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορέσει να αφαιρέσει ιστό. Συνήθως ο γιατρός αφαιρεί μισό με ενάμισι κιλό ιστού από τον κάθε μαστό. Η εγχείρηση αφήνει μόνιμα σημάδια, τα οποία μπορούν να καλυφθούν με στηθόδεσμο ή μαγιό.

Όπως και με οποιαδήποτε επέμβαση, η μείωση των μαστών έχει ένα μικρό κίνδυνο μόλυνσης και παρενεργειών από την αναισθησία. Υπάρχει περίπτωση να καταλήξετε με δύο μαστούς με μικρή διαφορά στο μέγεθος ή με θηλές σε ανομοιόμορφη θέση. Μπορεί επίσης να έχετε μόνιμη απώλεια της αίσθησης στις θηλές και γενικά στους μαστούς.

Μερικές τεχνικές μείωσης των μαστών μπορούν να διασώσουν αρκετό μέρος του συστήματος των γαλακτοφόρων πόρων, ώστε να επιτρέψουν τυχόν μελλοντικό θηλασμό.

Η ανάρρωση διαρκεί συνήθως 6 εβδομάδες. Η επέμβαση μείωσης των μαστών μπορεί να γίνει κατόπιν ιατρικής σύστασης και να καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αλλά συνήθως χρειάζεται ειδική έγκριση από την ασφάλεια πριν από την επέμβαση.

Η επέμβαση σμίκρυνσης μαστών

Καλό είναι όταν γίνει η επέμβαση η γυναίκα να μην βρίσκεται στο χρονικό διάστημα 3 ημερών πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της. Αυτό διότι κατά τη διάρκεια της περιόδου η πηκτικότητα του αίματος είναι μειωμένη, η ευαισθησία στον πόνο είναι αυξημένη και ο μαστός πιθανόν να είναι πιο διογκωμένος από το κανονικό. Επίσης, 10 μέρες πριν την επέμβαση δεν θα πρέπει να έχει γίνει κατανάλωση ασπιρίνης και δύο μέρες πριν, κατανάλωση αλκοόλ.

Το χειρουργείο διαρκεί 1,5- 3 ώρες. Τα σημεία στα οποία γίνονται οι τομές διαφέρουν ανάλογα με την τεχνική της επέμβασης. Υπάρχουν τεχνικές χάρη στις οποίες οι τομές μπορούν να είναι μικρότερες και αναλόγως μικρότερα τα μετεγχειρητικά σημάδια. Οι τομές στο δέρμα του μαστού στις πλαστικές στήθους αποτελούν σοβαρό μειονέκτημα και μετριάζουν το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό οι πλαστικοί χειρουργοί οφείλουν να χρησιμοποιούν τεχνικές που αποβλέπουν στην ελαχιστοποίηση των τομών στο μαστό. Όμως δεν μπορεί να γίνει μείωση στήθους χωρίς τομές.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ο πλαστικός χειρουργός:

  •    θα αφαιρέσει την περίσσια του δέρματος που έχει δημιουργηθεί,
  •    θα μεταφέρει τη θηλή σε μία υψηλότερη θέση,
  •    θα αφαιρέσει τον όγκο του αδένα που χρειάζεται ανάλογα με το βαθμό μείωσης που είναι επιθυμητός και
  •    θα στηρίξει τον αδένα σε μία νέα θέση, πιο ανορθωμένη. Κατόπιν, θα κάνει τη συρραφή στις τομές.

Μετά την εγχείρηση. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στη μείωση στήθους αμέσως μετά το χειρουργείο θα υπάρχει κάποιο πρήξιμο, με συνέπεια το στήθος να δείχνει μεγαλύτερο από αυτό που τελικά θα είναι. Το μεγαλύτερο μέρος του οιδήματος θα υποχωρήσει μέσα σε 1 εβδομάδα περίπου. Για να φανεί το τελικό αποτέλεσμα χρειάζονται 2-3 μήνες.

Λόγω του τραυματισμού των νευρικών απολήξεων που καταλήγουν στις θηλές, αμέσως μετά την πλαστική επέμβαση στήθους και για λίγες ημέρες θα υπάρχει μια μικρή μείωση στην αίσθηση των θηλών (υπαισθησία). Αυτό όμως είναι κάτι εντελώς προσωρινό και η φυσιολογική αίσθηση γρήγορα αποκαθίσταται.

Ενδεχόμενες παρενέργειες. Πουθενά στον κόσμο δεν παρέχεται εγγύηση του αποτελέσματος για κανενός είδους ιατρική ή χειρουργική πράξη. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο άψογα κι αν λειτουργήσει ένας γιατρός, ενδέχεται ο κάθε ασθενής να αντιδράσει διαφορετικά, για λόγους εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες ή ατομικές ιδιαιτερότητες και που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Στη μείωση στήθους δεν αναμένονται σοβαρές επιπλοκές. Αναφέρονται όμως κάποιες ενδεχόμενες παρενέργειες οι οποίες διορθώνονται:

  • Το μετεγχειρητικό αιμάτωμα, που απαιτεί παροχέτευση
  • Η υποδόρια συλλογή λεμφικού υγρού, το οποίο συνήθως παροχετεύεται μόνο του
  • Η νέκρωση του δέρματος στα χείλη του τραύματος και διάσπαση του, που καθυστερεί την ανάρρωση
  • Η άσχημη εμφάνιση του ουλής π.χ. διάσταση, υπερτροφία, χηλοειδές, που επιδέχεται δευτερογενή διόρθωση.

Δείτε επίσης