Βρογχιολίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Μία λοίμωξη του αναπνευστικού σαν αυτή που προκαλείται από τον ιό της γρίπης ή από ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των μικρών αεροφόρων οδών στους πνεύμονες (βρογχιόλια) και έκκριση υπερβολικής ποσότητας βλέννας. Αυτή είναι η βρογχιολίτιδα (bronchiolitis). Για τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας η θεραπεία γίνεται στο σπίτι με οδηγίες από τον παιδίατρο.

Η βρογχιολίτιδα είναι σχετικά συνηθισμένη, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεαρούς ενήλικες κάτω από ειδικές συνθήκες. Συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη, που μεταδίδεται συχνά από κάποιο άτομο στο σπίτι του παιδιού. Στα βρέφη, στις οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών ή σε νήπια με υποτροπιάζουσα βρογχιολίτιδα το αίτιο μπορεί να είναι μία αλλεργική αντίδραση.

Συχνότερες αιτίες της λοίμωξης  είναι οι ρινοϊοί – γνωστοί και σαν ιοί του κοινού κρυολογήματος, ο μεταπνευμονοϊός και άλλοι.

Συμπτώματα

Το βρέφος με βρογχιολίτιδα συνήθως ξεκινά με ρινικές εκκρίσεις (αυτό που λέμε συνάχι), προοδευτικά αυξανόμενη ρινική απόφραξη, και ξηρό ερεθιστικό βήχα, που στη συνέχεια γίνεται βαθύς υγρός, καθώς το βρέφος προσπαθεί να αποβάλλει τις εκκρίσεις. Ο πυρετός πάνω από 38,5 είναι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις για το 50% των ασθενών.
vrogxiolitisΜέσα σε μια με τρείς ημέρες εκδηλώνονται τα σημεία της αναπνευστικής δυσχέρειας, δηλαδή ταχύπνοια (γρήγορες αναπνοές σαν λαχάνιασμα) και εισολκές (βαθουλώματα ανάμεσα στις πλευρές, στο λαιμό ακριβώς πάνω από το στέρνο και εκεί που ο θώρακας ξεχωρίζει από την κοιλά). Σε μερικές περιπτώσεις, οι γονείς μπορεί να ακούσουν το λεγόμενο συριγμό, έναν ήχο σαν «γατάκια» στο στήθος του.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Συριγμός.
  •  Δύσκολη εκπνοή.
  •  Ταχύπνοια και ταχυπαλμία.
  •  Παραγωγικός βήχας.
  •  Πυρετός.
  •  Μελανιασμένο δέρμα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν γρήγορα. Ένα παιδί με σοβαρή βρογχιολίτιδα μπορεί κουραστεί από τη δυσκολία της αναπνοής και να έχει κακή κυκλοφορία του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, λόγω της απόφραξη των μικρών αεραγωγών.

Διάγνωση

Συνήθως μια ήπια ρινική συμφόρηση προηγείται της βρογχιολίτιδας για μία ή δύο ημέρες. Σταδιακά η αναπνοή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και μπορεί να καταστεί ταχύτερη και με δυσκολία στην εκπνοή. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν συριγμός, ταχυπαλμία και βήχας. Μπορεί να εμφανιστεί πυρετός.

Σε μερικές περιπτώσεις τα χείλη και τα νύχια του βρέφους μπορεί να μελανιάσουν -μία κατάσταση που ονομάζεται κυάνωση– εξαιτίας της μείωσης του οξυγόνου στο αίμα.

Πόσο σοβαρή είναι η βρογχιολίτιδα στα βρέφη;

H ασθένεια εμφανίζεται πιο συχνά στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, επειδή έχουν μικρούς αεραγωγούς που μπλοκάρονται πιο εύκολα, από εκείνα των μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών ή τους ενήλικες. Εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων χρόνων της ζωής του παιδιού και ιδιαίτερα τους πρώτους 3 έως 6 μήνες. Είναι πιο συχνή στους άνδρες, τα παιδιά που δεν έχουν τραφεί σωστά, και σε όσους ζουν σε συνθήκες συνωστισμού.

Συνήθως η βρογχιολίτιδα δεν είναι σοβαρή στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη στα βρέφη, επειδή οι αεροφόροι οδοί είναι πολύ στενότεροι απ’ ό,τι στους ενήλικες. Οι αεροφόροι οδοί μπορεί να αποφραχτούν μερικώς ή πλήρως καθιστώντας την εισπνοή και την εκπνοή δύσκολη.

Αν και είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια, κάποια βρέφη βρίσκονται σε κίνδυνο. Καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, με παθήσεις της καρδιάς ή των πνευμόνων, καθώς και σε παιδιά με ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή φαρμάκων.

Θεραπεία

Η εισαγωγή σε νοσοκομείο μπορεί να είναι απαραίτητη, ειδικά για τα βρέφη ηλικίας κάτω των δύο μηνών που έχουν κυάνωση, επανειλημμένες κρίσεις βρογχιολίτιδας ή όταν παρουσιάζουν πολύ γρήγορη και επιπόλαια αναπνοή.

Η θεραπεία συνίσταται στην παροχή ζεστού και υγρού αέρα, πιθανότατα με χορήγηση οξυγόνου. Η χρήση φαρμάκων θα εξαρτηθεί από τη φύση και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Τα περισσότερα βρέφη αναρρώνουν μέσα σε δύο ημέρες έως μία εβδομάδα, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα παιδιά με βρογχιολίτιδα ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για το άσθμα. Τα φάρμακα αυτά συνήθως χορηγούνται με nebulizer (ειδική συσκευή που ατμοποιεί τα φάρμακα για να τα εισπνεύσει το παιδί). Αν το παιδί έχει πυρετό, τότε χρειάζεται να χορηγείτε κάποιο αντιπυρετικό. Αντιβίωση δε χρειάζεται , εκτός εάν το κρίνει ο παιδίατρος σας (πιθανό να υπάρχει κάποια επιπλοκή που να χρειάζεται αντιμετώπιση με αντιβιοτικό).

Τα μισά περίπου από τα παιδιά που παθαίνουν βρογχιολίτιδα έχουν μετέπειτα επεισόδια συριγμού και μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Δείτε επίσης