Υγιής καρδιά για υγιές μυαλό

running manΌταν είστε έτοιμοι για τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο ή άσκηση στο γυμναστήριο μπορεί να σκέφτεστε ότι θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ή ότι θα αδυνατίσετε αλλά σκεφτείτε επίσης ότι θα έχετε ένα υγιέστερο μυαλό μετά από 20-25 χρόνια.

Αμερικανοί ερευνητές λένε σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει κανείς όταν είναι νέος τόσο καλύτερες νοητικές επιδόσεις θα έχει ως μεσήλικας.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το τρέξιμο και άλλες ασκήσεις που βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς συμβάλει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου, επειδή μια υγιής καρδιά μπορεί να μεταφέρει περισσότερο αίμα και οξυγόνο προς στον εγκέφαλο.

Άσκηση κατά άνοιας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολη, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Ντέιβιντ Τζέικομπς, παρακολούθησαν μια ομάδα ανδρών και γυναικών για 25 χρόνια.

Αρχίζοντας το 1985, 2.700 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών, κλήθηκαν να τρέξουν στο διάδρομο. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την αξιολόγηση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της μελέτης και στη συνέχεια και πάλι 20 χρόνια αργότερα. Τους ζητήθηκε να τρέξουν όσο μπορούσαν πριν εξαντληθούν ή αρχίσουν να έχουν δυσκολίες με στην αναπνοή τους. Συμπλήρωσαν επίσης γνωστικά τεστ που μετρούσαν τη μνήμη και τη σκέψη κατά την έναρξη της μελέτης και 20 χρόνια αργότερα.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν ότι η υγιής καρδιά συνδέεται με το υγιές μυαλό και αυτό αρχίζει από τα νεότερα χρόνια μας.

Επίσης καταγράφηκε ότι όσοι εμφάνιζαν καλύτερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, να καπνίζουν λιγότερο, να είναι πιο δραστήριοι και να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας (φυσιολογική αρτηριακή πίεση και σάκχαρο καθώς και χαμηλότερη χοληστερίνη) σε σχέση με όσους ως νέοι είχαν χειρότερη φυσική κατάσταση.

Όπως επισημαίνει ο Τζέικομπς, η σωματική κατάσταση στην ηλικία των 25 ετών αποτελεί προγνωστικό δείκτη για τη νοητική κατάσταση στην ηλικία των 50 ετών. Επισημαίνει επίσης ότι όλο και περισσότερες μελέτες τεκμηριώνουν ότι, η καλή σχέση καρδιάς – εγκεφάλου αρχίζει από πολύ νωρίς στη ζωή και αυτό μειώνει τις πιθανότητες για άνοια.

Δείτε επίσης