Η αντισύλληψη στον άνδρα

Αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης εξαρτώνται από ενέργειες των γυναικών, αλλά τρεις εξαρτώνται κυρίως από ενέργειες των ανδρών: τα προφυλακτικά και η διακοπτόμενη επαφή.

Αρκετά ζευγάρια εφαρμόζουν αντισύλληψη χρησιμοποιώντας προφυλακτικό. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά τα προφυλακτικά, είναι αποτελεσματικά σε ποσοστό 96% για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι προστατεύουν από τη μετάδοση νοσημάτων.

Ο λόγος που τα προφυλακτικά είναι τόσο δημοφιλή είναι ότι αγοράζονται εύκολα.  Διατίθενται επίσης σε πολλά υλικά, όπως από πλαστικό και πρόβιο δέρμα. Τα προφυλακτικά από λάστιχο παρέχουν την καλύτερη προστασία από διαρροές και νοσήματα. Τα συσκευασμένα προφυλακτικά διατηρούνται καλά για 2-5 τουλάχιστον χρόνια, αν φυλάσσονται σε δροσερό, ξηρό περιβάλλον.

Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό, βεβαιωθείτε ότι αφήνετε χώρο στην κορυφή, για να μαζευτεί το σπέρμα. Κατά την επαφή μπορεί να συμβούν ατυχήματα όπως το να σπάσει το προφυλακτικό. Οι πιθανότητες ενός τέτοιου ατυχήματος μπορεί να περιοριστούν αν αφήσετε χώρο στην κορυφή του προφυλακτικού.

Η χρήση προφυλακτικού με σπερμοκτόνα παρέχει αυξημένη προστασία κατά της εγκυμοσύνης. Τα σπερμοκτόνα είναι ουσίες που σκοτώνουν τα σπερματοζωάρια και υπάρχουν σε μορφή κρέμας που επαλείφεται στον κόλπο πριν τη συνουσία ή χρησιμοποιείται σαν λιπαντικό του προφυλακτικού.

Η διακοπτόμενη επαφή είναι πιθανόν η αρχαιότερη μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων και μία από τις λιγότερο αποτελεσματικές. Η αναποτελεσματικότητα της είναι ο λόγος που χρησιμοποιείται λιγότερο από το 3% των ενηλίκων στις ΗΠΑ ως κύρια μορφή αντισύλληψης. Σε όλο τον κόσμο όμως, χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλο είδος αντισύλληψης.

Αν και μερικά ζευγάρια χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη διακοπτόμενη επαφή, το γενικό ποσοστό αποτυχίας είναι υψηλό και οι περισσότεροι γιατροί δεν τη συνιστούν. Απαιτεί από τον άνδρα να διατηρεί απόλυτο έλεγχο.

Οι ερευνητές μιλάνε επί χρόνια για τη δημιουργία του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού. Στην πραγματικότητα έχουν δοκιμαστεί κάποιες ορμονοθεραπείες που καθιστούν προσωρινά στείρο τον άνδρα.

Δυστυχώς όμως του αφαιρούν επίσης την παρόρμηση. Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά μέχρι τώρα εξακολουθεί να μην υπάρχει αντισυλληπτικό χάπι για τον άνδρα.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης