Επαγγελματικό άσθμα: Όταν η εργασία προκαλεί τα συμπτώματα

asthma 44 sΟρισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν συστηματικά συριγμό, βήχα ή δυσχέρεια αναπνοής στο χώρο εργασίας τους, που μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό των ματιών ή καταρροή στη μύτη. Όταν φεύγουν από την εργασία τους, τα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος υποχωρούν. Αυτό αναφέρεται συχνά ως επαγγελματικό άσθμα (occupational asthma).

Αυτό το άσθμα προκαλείται από την εισπνοή σκόνης, ατμού, αερίων ή αναθυμιάσεων ιδιαίτερα στο χώρο εργασίας. Οι ουσίες αυτές μπορούν να ερεθίσουν το αναπνευστικό σας σύστημα. Το επαγγελματικό άσθμα αναπτύσσεται γενικώς με έναν από τους δύο τρόπους:

1. Αμεση αντίδραση σε μία ερεθιστική ουσία. Τα ασθματικά συμπτώματα συμβαίνουν αμέσως μετά από έκθεση σε ουσίες, όπως η αμμωνία, το υδροχλωρικό οξύ, το διοξείδιο του θείου ή ο περιβαλλοντικός καπνός. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε ανθρώπους που ήδη έχουν άσθμα.

2.Μακροπρόθεσμη ευαισθητοποίηση. Η συνεχόμενη έκθεση – μερικές φορές για μήνες ή για χρόνια – προκαλεί αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται περισσότερο σταδιακά. Ένα παράδειγμα είναι ο κτηνίατρος που μετά από συστηματική έκθεση στα ζώα αναπτύσσει κάποια αλλεργία σε ένα ή περισσότερα από αυτά.

Συνήθεις ερεθιστικές ουσίες

Εκτιμάται πως το επαγγελματικό άσθμα ευθύνεται για το 15% όλων των περιπτώσεων του άσθματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθεται σε ουσίες που είναι γνωστό πως προκαλούν επαγγελματικό άσθμα και 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι προσβάλλονται άμεσα από την ασθένεια.

Πάνω από 240 ουσίες είναι αυτή τη στιγμή γνωστό ότι προκαλούν άσθμα στον εργασιακό χώρο, όταν εισπνέονται και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Οι ουσίες αυτές εμπίπτουν γενικώς σε κάποια από αυτές τις κατηγόριες:

  •   Χημικά, όπως οι ανυδρίδες, τα δυϊσοκυανιούχα και τα οξέα, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή βαφών, γυαλιστικών, κολλών, πλαστικών και συγκολλητικών κραμάτων (ρητίνες που χρησιμοποιούνται στη συγκόλληση).
  •   Ένζυμα που χρησιμοποιούνται σε απορρυπαντικά, σκόνες, ορισμένα φαρμακευτικά και στην επεξεργασία κρεάτων.
  •   Πρωτεΐνες που βρίσκονται στο χνούδι, στις τρίχες, στα λέπια, στη γούνα, στο σάλιο και στα απορρίμματα των ζώων.
  •   Άλευρα και σκόνη δημητριακών.
  •   Πρωτεΐνες που ανευρίσκονται στη σίκαλη, στο κριθάρι, στη βρώμη, στο ρύζι και στη σόγια.
  •   Προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των θαλασσινών τροφών και των αβγών.
  •   Αέρια χλωρίνης, διοξείδιο του θείου, υδροχλωρικό οξύ και καπνός.

Αν το άσθμα σας είναι σοβαρό και υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ασθένειας σας και της εργασίας σας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει ενδεχομένως να περιορίσετε οποιαδήποτε έκθεση στην ερεθιστική ουσία ή σε άλλες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν άσθμα. Αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως πως δεν μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε στο ίδιο μέρος ή στην ίδια βιομηχανία.

Το να αλλάξετε επάγγελμα είναι μία δύσκολη απόφαση με πολλές πιθανές συνέπειες και μία τέτοια σύσταση δε γίνεται ποτέ χωρίς περίσκεψη. Συνεργαζόμενοι ο γιατρός σας κι εσείς μπορείτε να πάρετε την καλύτερη απόφαση για την υγεία σας.

Δείτε επίσης