Χειρουργική με laser (λέιζερ)

laser iatrikhΟι ακτίνες λέιζερ είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να κόβουν διαμάντια, αλλά μπορεί να γίνουν αρκετά ήπιες, ώστε να κόβουν το δέρμα. Στον ιατρικό κόσμο τα νυστέρια σε πολλές επεμβάσεις έχουν αντικατασταθεί με τις ακτίνες λέιζερ.

Όμως αυτά τα μαγικά ραβδιά υψηλής τεχνολογίας δεν μπορούν να εξαφανίσουν κάθε πρόβλημα. Μπορεί να είναι το σωστό εργαλείο για κάποιες επεμβάσεις, όχι όμως η καλύτερη επιλογή για όλες.

Επιπλέον, όπως σε κάθε εγχείρηση, η επιτυχία της χειρουργικής με λέιζερ εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την επιδεξιότητα του χειρουργού και από το αν η θεραπεία είναι η σωστή για σας.

Έντονο φως

Η λέξη laser προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων light amplification by stimulated emission of radiation που σημαίνουν: ενίσχυση φωτός με διέγερση εκπομπής ακτινοβολίας.

Οι ακτίνες λέιζερ είναι ισχυρές ακτίνες φωτός που παράγονται με την ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένου υλικού που μπορεί να είναι στερεό, υγρό ή αέριο. Γενικά, τα λέιζερ παίρνουν το όνομα τους από την ουσία που τα παράγει και η οποία ποικίλλει από το διοξείδιο του άνθρακα και το αργό μέχρι το ρουμπίνι.

Ο συνδυασμός της έντασης του φωτός και της ικανότητας να εστιάζει σε μικρή περιοχή δίνει στα λέιζερ το μοναδικό ρόλο τους στην ιατρική. Οι ακτίνες λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για:

  • Να κόψουν ή να καταστρέψουν ανώμαλους ή παθολογικούς ιστούς.
  • Να συρρικνώσουν ή να καταστρέψουν όγκους ή αλλοιώσεις.
  • Να κάψουν ή να εξατμίσουν ιστούς.
  • Να διανοίξουν ιστούς.
  • Να φράξουν αιμοφόρα αγγεία.

Βασικά, εκείνο που κάνουν τα λέιζερ είναι ότι εξατμίζουν τους ιστούς. Το νυστέρι κόβει τους ιστούς με τη λεπίδα. Τα λέιζερ κόβουν τους ιστούς καταστρέφοντας (εξατμίζοντας) τα κύτταρα.

Χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα

Τα λέιζερ δεν έχουν αντικαταστήσει τα νυστέρια, αλλά βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν ορισμένες επεμβάσεις πιο αποτελεσματικά από ό,τι με τις παραδοσιακές μεθόδους. Τα λέιζερ προκαλούν ελάχιστη αιμορραγία δίνοντας στους χειρουργούς σαφέστερη εικόνα της περιοχής της εγχείρησης.

Λόγω της ακρίβειας τα λέιζερ επιτρέπουν στους γιατρούς να εργάζονται σε μικρά και δύσκολα σε πρόσβαση σημεία του σώματος. Οι γιατροί μπορούν επίσης να τροποποιούν το πόσο βαθιά θα διεισδύσει το λέιζερ στον ιστό προσαρμόζοντας την ένταση του φωτός.

Επιπλέον, η εγχείρηση με λέιζερ μπορεί να ενέχει μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και ουλής. Σε μερικές περιπτώσεις η εγχείρηση με λέιζερ είναι πιο γρήγορη από την παραδοσιακή χειρουργική επιβραδύνοντας έτσι το χρόνο ανάνηψης.

Μερικές εγχειρήσεις με λέιζερ γίνονται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Άλλες απαιτούν γενική αναισθησία και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Εύκαμπτο εργαλείο

Η χειρουργική με λέιζερ χρησιμοποιείται σε πολλές δερματολογικές επεμβάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αφαίρεση ή για να κάνουν πιο ανοιχτόχρωμα:

  • Σημάδια γέννας, όπως οι λεκέδες κρασιού.
  • Λεπτές ρυτίδες.
  • Διαταραχές υπέρχρωσης του δέρματος, όπως οι φακίδες και οι ηπατικές κηλίδες.
  • Ευρυαγγείες.
  • Μη καρκινικές (καλοήθεις) βλάβες δέρματος.
  • Μερικούς καρκίνους του δέρματος.
  • Θηλώματα.
  • Ανεπιθύμητες τρίχες.
  • Τατουάζ.

Προφυλάξεις

Άσχετα από το τι λένε μερικές διαφημίσεις τα λέιζερ δεν είναι μαγικά εργαλεία που φτιάχνουν τα πάντα. Η χρήση λέιζερ σχετίζεται με κίνδυνους που είναι παρόμοιοι με εκείνους από τη χρήση πιο συμβατικών διαδικασιών, όπως πόνο, μόλυνση και σπάνια ουλές. Όταν ο γιατρός δεν έχει κατευθύνει με ακρίβεια το λέιζερ, μπορεί να κάψει ή να καταστρέψει υγιείς ιστούς. Αν και οι ακτίνες λέιζερ μπορεί να απομακρύνουν τα σημάδια από το δέρμα, μπορούν επίσης να αλλάξουν τη χρωστική ουσία του δέρματος, άρα και το χρωματισμό.

Δείτε επίσης