Περισσότερη λευκή και φαιά ουσία έχουν οι καλλιτέχνες

egefalos kallitexnesΕίναι γνωστό ότι οι καλλιτέχνες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά από τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι και ο εγκέφαλος τους είναι δομικά διαφορετικός. Φαίνεται πως το καλλιτεχνικό ταλέντο είναι, ως ένα βαθμό τουλάχιστον, έμφυτο. Ασφαλώς, η ανατροφή και η σκληρή δουλειά έχουν επίσης μεγάλη σημασία.

Λευκή και φαιά εγκεφαλική ουσία

Μια μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου KU Leuven του Βελγίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NeuroImage εξέτασε τα εγκεφαλογραφήματα 21 φοιτητών τέχνης και 23 μη-καλλιτεχνών χρησιμοποιώντας μια μέθοδο σάρωσης γνωστή ως voxel η οποία βασίζεται μορφομετρία.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να ζωγραφίσουν και οι ερευνητές διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ της απόδοσής τους στη ζωγραφική με την ποσότητα λευκής και φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Όπως φάνηκε, όσοι ήταν καλοί στη ζωγραφική παρουσίαζαν αυξημένη ποσότητα φαιάς και λευκής ουσίας στην παρεγκεφαλίδα καθώς και στη συμπληρωματική κινητική περιοχή – οι δύο περιοχές εμπλέκονται στη λεπτή κινητικότητα αλλά και στον συντονισμό καθημερινών κινήσεων. Η φαιά ουσία αποτελείται κυρίως από νευρώνες  ενώ η λευκή ουσία είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία μεταξύ των περιοχών της φαιάς ουσίας.

«Οι άνθρωποι που είναι καλύτεροι στη ζωγραφική φαίνεται να έχουν πιο ανεπτυγμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες ελέγχουν τη λεπτή κινητικότητα ενώ έχουν και πιο ανεπτυγμένη την αποκαλούμενη διαδικαστική μνήμη η οποία είναι υπεύθυνη για την αποθήκευση και ανάκληση αυτοματοποιημένων διεργασιών», εξήγησε η επικεφαλής των ερευνητών Ρεμπέκα Τσάμπερλεν.

Προηγούμενες μελέτες σε άλλα δημιουργικά άτομα όπως οι μουσικοί έχουν δείξει ότι και τα άτομα αυτά εμφανίζουν πιο έντονη δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο δεν είναι σαφές τι ακριβώς σημαίνει η αυξημένη φαιά και λευκή ουσία. «Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η επιδεξιότητα και η εξειδίκευση πραγματικά αλλάζουν τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος είναι απίστευτα πλαστικός αποκρινόμενος στην εξάσκηση και υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων», ανέφερε η Τσάμπερλεν.

Έμφυτο και επίκτητο

Αν και αυτό είναι σίγουρα μια φυσική διαφορά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ταλέντα των καλλιτεχνών είναι έμφυτα. Η επίδραση του περιβάλλοντος και της ανατροφής παίζουν τεράστιο ρόλο, λένε οι επιστήμονες. Σημειώνουν ακόμη ότι η σκληρή δουλειά παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός καλλιτέχνη. Ο Κρις ΜακΜάνους από το University College του Λονδίνου τόνισε ότι είναι δύσκολο να διαχωριστεί ποιες πτυχές του ταλέντου των καλλιτεχνών είναι έμφυτες και ποιες επίκτητες.

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 βρέθηκε ότι τα αρσενικά μυαλά έχουν περισσότερες νευρικές συνδέσεις που “τρέχουν” από εμπρός προς τα πίσω στον εγκέφαλο, ενώ οι θηλυκοί εγκέφαλοι έχουν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο. Οι επιστήμονες είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνδρες είναι καλύτεροι στην ανάγνωση χαρτών και οι γυναίκες καλύτερες στο να θυμούνται μια συνομιλία.

 

Δείτε επίσης