Η τελειομανία βλάπτει τη ψυχική και σωματική υγεία

teleiomania ygeiaΘα νόμιζε κανείς ότι η επιδίωξη του τέλειου είναι προτέρημα αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βλάψει όχι μόνο την ψυχική υγεία αλλά και τη σωματική.

Τα τελειομανή άτομα εξισώνουν την ύπαρξή τους με την ικανότητα να κατακτούν τους στόχους τους. Όταν δεν τα καταφέρνουν, θεωρούν ότι είναι έχουν αποτύχει, εμφανίζουν ψυχικό στρες και κυριολεκτικά χάνουν τον ύπνο τους. Εκτός από αϋπνίες, μπορεί επίσης να εμφανίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.

Συχνά οι τελειομανείς, όταν αρρωστήσουν το εκλαμβάνουν αυτό ως αδυναμία του σώματός τους ως μια αποτυχία και έτσι φθάνουν τον εαυτό τους στα άκρα απαγορεύοντας του να ξεκουραστεί. Αυτό επιβραδύνει την ανάρρωσή τους και μπορεί να τους καταστήσει ευάλωτους απέναντι σε διάφορες ασθένειες.

Οι τρεις τύποι

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τρεις τύπους τελειομανών. Ο πρώτος τύπος αφορά τα άτομα των οποίων η τελειομανία περιορίζεται στον εαυτό τους θέτοντας υψηλά στάνταρντ στις επιδιώξεις τους. Ο δεύτερος τύπος αφορά εκείνους που αποζητούν την τελειότητα από τους γύρω τους. Και ο τρίτος τύπος αφορά τους τελειομανείς λόγω περίγυρου – αυτοί που πιστεύουν ότι οι γονείς, οι συνάδελφοι ή το αφεντικό τους, απαιτεί την τελειότητα.

Ο τρίτος τύπος, οι τελειομανείς λόγω κοινωνίας, φαίνεται πως υποφέρει περισσότερο από τους άλλους τύπους. Το 2010, μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία διαπίστωσε ότι τα τελειομανή άτομα εξαιτίας των κοινωνικών επιταγών είχαν περισσότερη δυσκολία στο να κοιμηθούν τη νύχτα.

Στρες

Η τελειομανία κάνει κακό στην υγεία διότι συνδέεται με το αδιάκοπο στρες. Τα τελειομανή άτομα βρίσκονται σε συνεχή φάση εγρήγορσης και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους.

Οταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό συνεχή πίεση, τα επινεφρίδια (αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά) εκλύουν αδρεναλίνη (επινεφρίνη) και νοραδρεναλίνη (νορεπινεφρίνη). Με τον τρόπο αυτόν το σώμα βρίσκεται σε θέση μάχης: ο καρδιακός παλμός αυξάνεται, το ίδιο και η αρτηριακή πίεση, οι αεραγωγοί και οι στεφανιαίες αρτηρίες διαστέλλονται. Ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, γεγονός που έχει αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό, στο πεπτικό, στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Καρδιά. Το 2013 μια μελέτη παρακολούθησε 100 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και συμπέρανε ότι όσοι εξ αυτών ήταν τελειομανείς ανάρρωσαν με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα είχαν αυξημένο κίνδυνο για περαιτέρω καρδιολογικά προβλήματα.

Ευαίσθητο πεπτικό. Η αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να πλήξει σοβαρά το πεπτικό σύστημα καθώς φαίνεται ότι το στρες έχει άμεση επίδραση στη διαδικασία της πέψης. Σύμφωνα με έρευνα του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical Science και αφορούσε 149 άτομα, όσα εξ αυτών ήταν τελειομανή εμφάνιζαν αυξημένες κατά 41% πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ στο γενικό πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό είναι 20%.

Ψυχογενείς διαταραχές της διατροφής. Οι τελειομανείς αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αυξημένο κίνδυνο για ψυχογενείς διαταραχές της διατροφής όπως η νευρική ανορεξία. Θέτουν άπιαστους στόχους σε σχέση με την εμφάνισή τους αλλά όταν αποτυγχάνουν με τη δίαιτα τους, μπορεί να το ρίξουν στην υπερφαγία.

Δείτε επίσης