Στα έντομα Neotrogla έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι του αρσενικού και του θηλυκού

neotroglaΣτα έντομα Neotrogla που ζουν σε σπήλαια της Βραζιλίας, οι ρόλοι του θηλυκού και του αρσενικού έχουν αντιστραφεί. Τα θηλυκά είναι πιο επιθετικά στην αναζήτηση του σεξ, έχουν πέος και όταν βρουν αρσενικό σύντροφο δεν λένε να ξεκολλήσουν.

Αντιστροφή ρόλων

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο βασίλειο των ζώων ανακαλύπτεται ένα είδος όπου οι ρόλοι του αρσενικού και του θηλυκού έχουν αντιστραφεί. Στους ιππόκαμπους, για παράδειγμα, το θηλυκό είναι πιο επιθετικό στην αναζήτηση συντρόφου ενώ το αρσενικό αναλαμβάνει την επώαση των αβγών. Όμως είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι η αντιστροφή των ρόλων μπορεί να φτάσει μέχρι την ανατομία των γεννητικών οργάνων.

Οι ερευνητές περιγράφουν την ασυνήθιστη σεξουαλική ζωή των εντόμων Neotrogla, μήκους περίπου 3 χιλιοστών τα οποία ζουν σε σπήλαια της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια της συνουσίας που διαρκεί 40-70 ώρες, το θηλυκό καβαλάει το αρσενικό και εισάγει ένα μέρος του σαν πέος μέσα σε ένα άνοιγμα του αρσενικού που θυμίζει κόλπο. Το πέος στη συνέχεια φουσκώνει και εμποδίζει το αρσενικό να αποτραβηχτεί. Συγκρατείται μάλιστα τόσο γερά που όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να χωρίσουν ένα ζευγάρι, το αρσενικό κόπηκε στη μέση χωρίς να σπάσει ο δεσμός.

Το γαμήλιο δώρο

Τελικά, το αρσενικό παραδίδει στο πέος του θηλυκού μια γενναιόδωρη σταγόνα σπέρματος, η οποία όχι μόνο γονιμοποιεί την επιθετική σύντροφο αλλά της προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αυτή η ασυνήθιστη μερίδα τροφής ίσως μάλιστα να ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο τα έντομα Neotrogla εξέλιξαν την παράξενη σεξουαλική συμπεριφορά τους.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι αρσενικοί πρόγονοι των Neotrogla διέθεταν κάποτε πέος και συμπεριφέρονταν όπως πολλά ακόμα είδη ασπόνδυλων, στα οποία το αρσενικό προσφέρει τροφή στο θηλυκό ως γαμήλιο δώρο. Στο φτωχό περιβάλλον της σπηλιάς, όμως, το δώρο αυτό ίσως ήταν τόσο πολύτιμο για την παραγωγή αβγών που τα θηλυκά άρχισαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να το αποκτήσουν. Με τον καιρό εξέλιξαν ένα αγκαθωτό πέος που εμποδίζει το δωρητή να αποδράσει πριν παραδώσει το θρεπτικό πακέτο. Έτσι, στο ιδιαίτερο περιβάλλον των σπηλαίων η εξέλιξη ήταν λογικό να δώσει τον φαλλό στα κορίτσια, λένε οι ερευνητές.

Τα αρσενικά Neotrogla, από την άλλη πλευρά, έχουν κάθε λόγο να είναι επιλεκτικά στην ανεύρεση συντρόφου και έχουν πάψει πια να παίζουν το ρόλο του επιθετικού εραστή, ένα ρόλο που ανέλαβαν τα θηλυκά.

Δείτε επίσης