Eλπίδες για εξάλειψη της ηπατίτιδας C με νέα φάρμακα

hpatitis farmako«Θερίζει» η ηπατίτιδα C στην Ευρώπη. Yπολογίζεται ότι το 2010 περίπου 57.000 άτομα πέθαναν από ηπατίτιδα C στις χώρες της ευρωζώνης ενώ από AIDS πέθαναν μόλις 8.000 άτομα.

Όμως εκδηλώνεται αισιοδοξία από τους ειδικούς ότι θα υπάρχει θεραπεία για τη νόσο με τα νέα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν. Σήμερα η ηπατίτιδα C είναι μια χρόνια πάθηση που αντιμετωπίζεται με ενέσιμα φάρμακα τα οποία πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής για όλη τη ζωή του.

Η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια και οι περισσότεροι ασθενείς καταλαβαίνουν ότι έχουν ηπατίτιδα C όταν είναι σε τελικά στάδια. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά και σε τακτική βάση άτομα που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις ή κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών.

Και ενώ υπάρχουν σήμερα σχετικά αποτελεσματικά φάρμακα, το πρόβλημα είναι οι παρενέργειες που έχουν. Τα καινούργια φάρμακα που έρχονται είναι πολύ εύκολα στη χορήγησή τους και επίσης έχουν πολύ ήπιες ή και μηδενικές παρενέργειες. Συνεπώς υπάρχει η ελπίδα ότι τα επόμενα 15-20 χρόνια η ηπατίτιδα C θα έχει εξαφανιστεί.

Ακριβά τα νέα φάρμακα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Turquoise-II, ακόμη και ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο της κίρρωσης του ήπατος ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία τριπλού σχήματος, όπως ονομάζεται, την οποία έλαβαν μόλις 3 ή 6 μήνες και σώθηκε η ζωή τους. Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά είναι χάπια που μπορούν οι ασθενείς να τα πάρουν στο σπίτι και δεν χρειάζεται να προσέρχονται στο νοσοκομείο για ενέσεις.

Η συγκεκριμένη μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα και την ασφάλεια του φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν συγκεκριμένο στέλεχος του ιού της ηπατίτιδας C, το οποίο πλήττει κυρίως την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και φυσικά την Ελλάδα (γονότυπος 1). Οι παρενέργειες που καταγράφηκαν ήταν αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, ναυτία, φαγούρα και διάρροια.

«Ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C που δεν ανταποκρίνονταν καλά σε καμία θεραπεία, δεν είχαν καμία ελπίδα μέχρι σήμερα. Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν», σχολιάζει ο Στέφαν Τσόιτσεμ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Sapphire ΙΙ, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη.

Για πρώτη φορά φαίνεται να υπάρχουν φάρμακα που θεραπεύουν την ηπατίτιδα C. Κάποια έχουν εγκριθεί αλλά έχουν υψηλή τιμή (1.000 δολάριο το χάπι) και κάποια άλλα αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Δείτε επίσης