Πρήξιμο μαστού πριν την έμμηνο ρύση

priximo mastou 4 4Κατά τη διάρκεια του κύκλου μπορεί να παρατηρείτε προσωρινές αλλαγές στο στήθος σας. Ακριβώς όπως διογκώνεται ο υμένας της μήτρας κάθε μήνα σε ετοιμότητα για πιθανή εγκυμοσύνη, έτσι και το στήθος αναπτύσσει νέα κύτταρα στους αδένες και πόρους, για να ετοιμαστεί για το θηλασμό. Την εβδομάδα πριν την εμμηνόρροια το στήθος σας διογκώνεται. Σε κάποιες γυναίκες αυτό προκαλεί ευαισθησία και ενοχλήσεις.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Πρήξιμο στο μαστό.
  •  Εξογκώματα στο μαστό.
  •  Ενοχλήσεις στο μαστό.

Η διόγκωση των μαστών είναι ένα από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Κανείς δε γνωρίζει τι προκαλεί το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά το τέλος του κύκλου σας.

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κρατάτε ένα αρχείο με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα για μερικούς μήνες σημειώνοντας την ημέρα που εμφανίζονται οι ενοχλήσεις στους μαστούς σας, την ημέρα που σταματούν και την ημέρα που ξεκινάει ο κύκλος σας. Αν και κάποιες φορές είναι επίπονη, η προεμμηνορροϊκή διόγκωση των μαστών δε θεωρείται κάτι σοβαρό.

prhximo mastouΘεραπεία

Φάρμακα και διάφορες τεχνικές ανακούφισης κατ’ οίκον μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.

Φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα διουρητικό φάρμακο, για να μειώσει την κατακράτηση υγρών. Μπορείτε να το παίρνετε για 10 ημέρες, πριν ξεκινήσει η περίοδος, ή να το ξεκινάτε 1 με 2 ημέρες, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα σας.Αν έχετε έντονο πόνο στους μαστούς, η χορήγηση κάποιου μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.), πριν ξεκινήσει η περίοδος σας, μπορεί να σας ανακουφίσει.

Προσωπική φροντίδα. Μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα, αν μειώσετε το αλάτι πριν το τέλος του κύκλου σας, γιατί το αλάτι προκαλεί μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών από τους ιστούς σας και ενισχύει τη διόγκωση. Η καφεΐνη μπορεί να συντελεί στην ευαισθησία των μαστών και έτσι ίσως να πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση της ή να προτιμήσετε προϊόντα χωρίς καφεΐνη. Ένας άνετος στηθόδεσμος που θα τον φοράτε όλο το εικοσιτετράωρο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ο στηθόδεσμος με συρμάτινη ενίσχυση μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο στήθος. Αν φοράτε αυτό το είδος στηθόδεσμου, δοκιμάστε να φορέσετε κάποιο χωρίς συρμάτινη ενίσχυση για αυτή την περίοδο του μήνα.

Συμπληρωματική ιατρική. Για την ευαισθησία και τον πόνο των μαστών μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε βοηθούν. Ωστόσο, μικρές έρευνες δεν έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα μειώνουν τον πόνο. Τα πόσιμα συμπληρώματα από λάδι του λουλουδιού της Παναγιάς που λαμβάνονται το βράδυ έχουν δείξει ότι βοηθούν κάποιες γυναίκες που τα παίρνουν για τον επαναλαμβανόμενο πόνο. Ρωτήστε το γιατρό σας για τη σωστή δοσολογία.

Δείτε επίσης