Ποια είναι τα καλά αντηλιακά

anthliakaΕίναι η πρώτη ζεστή, ηλιόλουστη ημέρα μετά από ένα μακρύ χειμώνα. Βγαίνετε έξω, για να πάρετε μια βαθιά αναπνοή καθαρού αέρα, κλείνετε τα μάτια και γυρίζετε το πρόσωπο στον ήλιο. Είναι τόσο ωραία η ανακουφιστική αίσθηση του ήλιου στο δέρμα σας. Φαντάζεστε την εμφάνιση ενός ωραίου μαυρίσματος, αλλά αντί γι’ αυτό μπορεί να αποκτήσετε ρυτίδες και καφέ σημάδια.

Παρά την αντίληψη που εξακολουθεί να ισχύει ότι το μαύρισμα είναι υγιεινό (και ως ένα σημείο η έκθεση στον ήλιο κάνει καλό διότι παράγεται βιταμίνη D στο σώμα), η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ευθύνεται για τις περισσότερες βλάβες και καρκίνους που συνδέονται με τη γήρανση του δέρματος. Είναι μια θεραπεία που κρατάει όλη τη ζωή, καθώς με τον καιρό το δέρμα σας συγκεντρώνει τις βλαπτικές συνέπειες του ήλιου.

Η συγκεντρωτική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ηλίου και στις λάμπες μαυρίσματος κάνει το δέρμα σας να γεράσει πρόωρα και δημιουργεί ρυτίδες και υπέρχρωση. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς αφορά απλά την εμφάνιση, αλλά μερικές επιδράσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος, που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται σήμερα. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 65 ετών σε ορισμένες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) α εμφανίσουν τουλάχιστον μία μορφή καρκίνου του δέρματος. Γι’ αυτό, οπλισμένοι με αρκετή αντηλιακή κρέμα και προστατευτικά ρούχα μπορείτε σε οποιαδήποτε ηλικία να προλάβετε τη φθορά στο δέρμα σας.

Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο
Όταν είναι δυνατό, αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο προγραμματίζοντας τις εξωτερικές δραστηριότητες νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία είναι πιο έντονη από τις 10 π.μ.μέχρι στις 2 μ. μ.

Οι λάμπες μαυρίσματος βλάπτουν επίσης το δέρμα. Εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία A (UVA) που συχνά διαφημίζεται ως λιγότερο βλαβερή από την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB). Όμως η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) διεισδύει ακόμα πιο βαθιά στο δέρμα και προκαλεί προκαρκινικές αλλοιώσεις αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προστατευθείτε φορώντας καπέλο και πουκάμισα με μακριά μανίκια και αποφεύγοντας τα σορτς. Πολλές βιομηχανίες ρούχων πουλάνε είδη σχεδιασμένα να παρέχουν προστασία από τον ήλιο, όσο είστε έξω από το σπίτι.

Τι περιέχουν τα καλά αντηλιακά
Χρησιμοποιήστε εξαιρετικής ποιότητας αντηλιακά, όποτε βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το αντηλιακό μπορεί να σας προστατέψει από τα ηλιακά εγκαύματα και επιτρέπει κάποιο μαύρισμα.

Αποφύγετε τις κρέμες που διαφημίζονται ότι επιταχύνουν το μαύρισμα, όπως το λάδι του κοκκοφοίνικα, το βούτυρο κακάου και το παιδικό λάδι. Τα προϊόντα αυτά δε βοηθούν να μαυρίσετε γρήγορα και παρέχουν πολύ λίγη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα καλά αντηλιακά περιέχουν παράγωγα παραμινοβενζοϊκού οξέος (ΡΑΒΑ), σινοξικού άλατος, οξυβενζόνης, ομοσαλικού άλατος και αβοβενζόνης. Μερικά περιέχουν συνδυασμό αυτών των στοιχείων. Τα αντηλιακά με βάση το οινόπνευμα φαίνεται να διεισδύουν βαθύτερα και είναι λιγότερο πιθανό να επιδεινώσουν την ακμή. Μερικά αντηλιακά περιέχουν επίσης φυσικούς φραγμούς, όπως οξείδιο του ψευδάργυρου ή διοξείδιο του τιτάνιου, που παρέχουν ακόμα καλύτερη προστασία και αντέχουν περισσότερο στο νερό και στον ιδρώτα.

Τα αντηλιακά κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό προστασίας από τον ήλιο (SPF) από 2 έως 45, όπου το 45 παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία. Οι αριθμοί αυτοί αναφέρονται στην ικανότητα του αντηλιακού να προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) και όχι από την υπεριώδη ακτινοβολία A (UVA). Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15 που δεσμεύει ταυτόχρονα τις ακτίνες UVA και UVB.

Βάλτε το αντηλιακό τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση. Βάζετε πάλι συχνά αντηλιακό, επειδή η προστασία ελαττώνεται, καθώς εξατμίζεται το αντηλιακό. Το κολύμπι και ο ιδρώτας μπορεί επίσης να απομακρύνουν το αντηλιακό.
Επίσης να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και το χειμώνα, όταν εκτίθεστε στον ήλιο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τους χειμερινούς μήνες είναι τις συννεφιασμένες ημέρες με φρέσκο χιόνι, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα, όπου η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη.

Το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια, τη μύτη και τα χείλη χρειάζεται επιπλέον προστασία. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν φυσικό φραγμό όπως οξείδιο του ψευδάργυρου ή διοξείδιο του τιτάνιου, που εμποδίζει κάθε ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα ειδικό αντηλιακό χειλιών με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο από 15.

Φωτοευαισθησία
Ορισμένα φάρμακα και προϊόντα για το δέρμα μπορεί να σας κάνουν πιο ευαίσθητους στον ήλιο. Σε αυτά είναι μερικά αντιβιοτικά και αντιισταμινικά. Προσέξτε ιδιαίτερα να αποφεύγετε τον ήλιο και τις λάμπες μαυρίσματος, όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις ουσίες.

Αποφύγετε τα αρώματα και τις κρέμες μετά το ξύρισμα, πριν εκτεθείτε στον ήλιο, επειδή αυτά τα παρασκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν λεκέδες αποχρωματισμού στο δέρμα σας.

Καθάρισμα
Μετά την έκθεση στον ήλιο κάντε μπάνιο ή ντους, για να απομακρύνετε τον ιδρώτα, το αλάτι, τις χημικές ουσίες της πισίνας και τα αντηλιακά προϊόντα. Μετά βάλτε ένα λιπαντικό στο δέρμα σας.

Δείτε επίσης