Αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας χωρίς φάρμακα

stytikh dysleitourgia 44_4Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πάσχουν από σεξουαλική δυσλειτουργία μπορoύν να αντιστρέψουν τα προβλήματά τους με απώλεια βάρους, με  άσκηση, μειώνοντας το αλκοόλ και κάνοντας καλύτερο ύπνο.

Η θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας δεν σημαίνει πάντοτε χρήση φαρμάκων, τονίζουν οι Αυστραλοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Sexual Medicine.

Η λύση μπορεί να είναι πιο απλή και να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι κατά των φαρμάκων, ωστόσο τονίζουν ότι η απώλεια βάρους, η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής, η φυσική δραστηριότητα, η μείωση του αλκοόλ και ο ποιοτικός ύπνος μπορούν να είναι μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανδρικής ανικανότητας.

Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ιδρύματος «Freemasons» για την Ανδρική Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας βρήκαν ότι αρκετοί άνδρες μπορούν να ξεπεράσουν με φυσικό τρόπο την στυτική δυσλειτουργία. Οι αλλαγές αυτές βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς.

«Αν και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανδρική ανικανότητα είναι η ηλικία, άλλοι παράγοντες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εκδήλωση του προβλήματος της στυτικής δυσλειτουργίας», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Γκάρι Γουίττερτ.

«Άλλωστε, ένας σημαντικός αριθμός ανδρών διατηρεί την στυτική λειτουργικότητά του στην τρίτη ηλικία και συνεπώς τα γηρατειά από μόνα τους δεν είναι η αιτία της ανδρικής ανικανότητας. Η ανικανότητα φαίνεται να έχει αιτία τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Έχει σημασία να αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία, να βελτιώνουμε την διατροφή και να γυμναζόμαστε περισσότερο», αναφέρει ο Γουίττερτ.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής, η στύση του άνδρα εξαρτάται από την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα στο πέος του. Αν και παράμετροι όπως η νευρική βλάβη ή οι ορμονικές ανωμαλίες μπορούν να συντελέσουν σε στυτική δυσλειτουργία, η αποτυχία των αιμοφόρων αγγείων να διασταλούν είναι από τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος. Η διαστολή των αγγείων όμως συνδέεται με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Καλύτερη η υγιεινή ζωή από τα φάρμακα

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 800 άνδρες, 35-80 ετών του οποίους παρακολούθησαν για 5 χρόνια.

Η σεξουαλική επιθυμία κατεγράφη μέσω ερωτηματολογίου και η στυτική δυσλειτουργία αξιολογήθηκε βάσει ειδικής κλίμακας. Οι ερευνητές εκτίμησαν παράγοντες όπως το σωματικό λίπος, το ύψος, την αρτηριακή πίεση του αίματος, τη δύναμη της χειρολαβής, την ηλικία, τη μόρφωση, την οικογενειακή κατάσταση, το επάγγελμα και το κάπνισμα. Επίσης εκτιμήθηκαν η κατάθλιψη, η πιθανότητα αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, η χρήση φαρμάκων, η διατροφή, το αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα, το “ζάχαρο” του αίματος, τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη.

Το συμπέρασμα ήταν ότι σε όσους άνδρες βελτιώθηκε ο υγιεινός τρόπος ζωής κατά τη διάρκεια της πενταετίας, υπήρξε βελτίωση στη σεξουαλική τους λειτουργία. Αντίθετα, σε όσους άνδρες επιδεινώθηκε ο υγιεινός τρόπος ζωής, ήταν πιθανότερο να εκδηλώσουν σεξουαλική ανικανότητα.

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ‘μη αναζητάτε λύση στα φάρμακα, αλλά αλλάξτε ζωή’. Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και αντιμετωπίστε την κατάθλιψη», συμβουλεύει ο Ντέιβιντ Σαμαντι, πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας στο Νοσοκομείο «Lenox Hill» της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι τα φάρμακα δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής. «Η μακροχρόνια χρήση φαρμάκων δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση, εκτός αν πρόκειται για την θεραπεία της υπέρτασης ή του διαβήτη ή της χοληστερίνης. Τα φάρμακα είναι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να αλλάξουν συνήθειες, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι η μόνη λύση».

Ο Γουίττερτ συμπληρώνει ότι αν και δεν είναι κατά των φαρμάκων για την στυτική δυσλειτουργία, είναι προτιμότερες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. «Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί συνδυαστικά με τα κατάλληλα φάρμακα να συντελέσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος», σημειώνει.

Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι υπάρχουν πολλές έμμεσες αιτίες για τη σεξουαλική δυσλειτουργία και τη χαμηλή ερωτική διάθεση. Το καλύτερο είναι για την πρόληψη με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Δείτε επίσης