Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μετά το έμφραγμα

vromhΠολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι λάτρεις της πράσινης διατροφής και των φυτικών ινών τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Οι ειδικοί τώρα λένε είπαν ότι οι φυτικές ίνες – κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως – έχουν οφέλη ακόμα και μετά από μια καρδιακή προσβολή (έμφραγμα).

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, όσοι έχουν πάθει έμφραγμα πρέπει να τρώνε τροφές με πολλές φυτικές ίνες, γιατί αυτή η διατροφή βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας τους και απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί εννιά χρόνια 4.000 άνδρες και γυναίκες, που είχαν επιβιώσει μετά από έμφραγμα. Στη διάρκεια των εννιά χρόνων πέθαναν 682 γυναίκες και 451 άνδρες. Η έρευνα έδειξε ότι η πιθανότητα επιβίωσης είχε σχέση με την ποσότητα φυτικών ινών που κατανάλωναν στη διατροφή τους.

Όσοι έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους έτρωγαν τις λιγότερες ίνες. Κάθε αύξηση κατά 10 γραμμάρια την ημέρα στην κατανάλωση φυτικών ινών σχετιζόταν με μια μείωση κατά 15% στον κίνδυνο θανάτου. Επίσης, αυτοί που έτρωγαν τις πιο πολλές φυτικές ίνες, είχαν 13% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν νέο θανατηφόρο έμφραγμα.

Οι φυτικές ίνες από σπόρους φάνηκαν ιδιαίτερα σημαντικές, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι φυτικές ίνες

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, πέρα από τη λήψη των αναγκαίων φαρμάκων μετά το έμφραγμα, ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο. Αν και δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πού οφείλονται τα οφέλη των φυτικών ινών, η μελέτη δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους καρδιοπαθείς.

Οι Αμερικανοί ειδικοί συνιστούν κατανάλωση φυτικών ινών 38 γραμμάρια την ημέρα για του άνδρες και 25 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Ορισμένες φυτικές ίνες μπορούν να ρίξουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Περιέχονται σε διάφορες φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Μπανάνες, καρότα, μήλα, και δημητριακά (π.χ. βρώμη) είναι ιδιαίτερα καλές πηγές φυτικών ινών. Ενδεικτικά, ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 3 γραμμάρια ινών, ένα μπολ δημητριακών 10 γραμμάρια, ενώ δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης 4,2 γραμμάρια.

Οι τροφές αυτές δεν είναι μόνο πλούσιες σε φυτικές ίνες, ανέφερε ο Eric Rimm, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, αλλά περιέχουν επίσης σημαντικά μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με διάφορα προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα και γαστρεντερικές παθήσεις (μεταξύ των οποίων καρκίνο του εντέρου). Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι λίγες φυτικές ίνες προκαλούν επιβάρυνση και για την καρδιά.

Δείτε επίσης