Η μετάγγιση νεαρού αίματος αντιστρέφει τη γήρανση

pontikia ghransh 4Τρεις μελέτες που δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό Nature Medicine και Science δείχνουν ότι η μετάγγιση αίματος νεαρών ποντικιών σε γερασμένα ποντίκια μπορεί να αντιστρέψει πολλές από τις ψυχικές και σωματικές βλάβες της γήρανσης. Το νεαρό αίμα είχε αναζωογονητική επίδραση στη μνήμη, τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, και την αίσθηση της όσφρησης στα ηλικιωμένα ποντίκια.

Οι τρεις μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν παράγοντες στο νέο αίμα που αντιστρέφουν τη φθορά της γήρανσης. Το νέο αίμα μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική λειτουργία που σχετίζεται με την ηλικία (άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ).

Εκπληκτικές αλλαγές

“Οι αλλαγές ήταν εκπληκτικές όσον αφορά την αναζωογόνηση των ποντικών, τόσο στην περιφέρεια του σώματος και στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Rudolph Tanzi, καθηγητής νευρολογίας στο Harvard και διευθυντής της Γενετικής και της γήρανσης στην Ερευνητική Μονάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε σε κανένα από τα τρία ερευνητικά προγράμματα”.

Οι μελέτες διεξήχθησαν από τον Σαούλ Villeda του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, τον Τόνι Wyss-Coray του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, και τους συνεργάτες τους. Βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι το νέο αίμα θα μπορούσε να διεγείρει την ανάπτυξη νέων νευρώνων μέσω βλαστικών κυττάρων.

Ο Villeda και οι συνεργάτες του συνέδεσαν τα κυκλοφοριακά συστήματα γηρασμένων ποντικιών (18 μηνών) με νεαρούς ποντικούς (3 μηνών) μέσω χειρουργικής επέμβασης. Στη συνέχεια μελέτησαν την επίδραση που είχε η κοινή ροή αίματος στα γηραιά ποντίκια. Σημειώνεται ότι ένα ποντίκι 18 μηνών αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο γύρω στα 70 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στον ιππόκαμπο των γερασμένων ποντικιών αναπτύχθηκαν ισχυρότερες νευρικές συνδέσεις και το ίδιο συνέβη όταν τα γηραιά ζώα δέχθηκαν πλάσμα (το κιτρινωπό υγρό που μένει όταν αφαιρείται από το αίμα οι πρωτεΐνες και άλλα αιωρούμενες στερεές ουσίες) από νεότερα ζώα. Για την ακρίβεια, τα ηλικιωμένα ποντίκια μετά την μετάγγιση πλάσματος μπορούσαν να βρουν την έξοδο από έναν λαβύρινθο με την ίδια ταχύτητα που το πετυχαίνουν και ποντίκια έξι μηνών, ενώ η μνήμη τους ήταν ίδια με εκείνη των τρίμηνων ποντικών.

Οι πρωτεΐνες Creb και GDF11

Το συστατικά του αίματος που είναι υπεύθυνα για αυτά τα αποτελέσματα είναι ουσιαστικά άγνωστα.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ανανεωτική επίδραση του νεαρού αίματος στον εγκέφαλο των γηραιών ζώων στην παρουσία της πρωτεΐνης Creb η οποία ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων που απαιτείται για την δημιουργία νευρικών συνάψεων και η οποία μειώνεται με την ηλικία.

Επίσης εστιάζουν την προσοχή τους στην πρωτεΐνη GDF11 που κυκλοφορεί στο αίμα και μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η GDF11 είναι ήδη γνωστό ότι μειώνει την σχετιζόμενη με την ηλικία καρδιακή ανεπάρκεια. Η υπόθεση είναι ότι η GDF11 έχει παρόμοια επίδραση σε άλλους ιστούς, ιδίως στους σκελετικούς μυς και τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους για να δουν ποιοι παράγοντες εμπλέκονται στην αναζωογόνηση. Και επισημαίνουν ότι έχουν λόγους να πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να επαναληφθούν με την ίδια επιτυχία στους ανθρώπους. Τοποθετούν δε την έναρξη κλινικών δοκιμών στα επόμενα 2-5 χρόνια.

Δείτε επίσης