Τα παιδιά που βοηθούν στο μαγείρεμα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες

paidia laxanikaΣύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestle στη Λωζάνη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, τα παιδιά που μαγείρεψαν μαζί με τους γονείς τους κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες.

Η μελέτη αφορούσε 47 γονείς οι οποίοι μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας 6-10 χρόνων, ανέλαβαν να ετοιμάσουν ένα γεύμα με ποικιλία υλικών, όπως στήθος κοτόπουλου, σαλάτα, κουνουπίδι και ζυμαρικά.

Τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη βοήθησαν στην προετοιμασία του φαγητού, ετοιμάζοντας σαλάτες και βοηθώντας τους γονείς τους. Τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν, όσο οι γονείς ετοίμαζαν το γεύμα μόνοι τους.

25% περισσότερες θερμίδες

Τα παιδιά που μαγείρευαν μαζί με τους γονείς τους έφαγαν σχεδόν 76% περισσότερη σαλάτα και 27% περισσότερο κοτόπουλο, καταναλώνοντας όμως 25% περισσότερες θερμίδες. «Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έφαγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών», αναφέρει ο διατροφολόγος Κλαζιν βαν ντερ Χορστ, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που έκαναν τη μελέτη.

Η έρευνα έδειξε πως αυξήθηκε αισθητά η ποσότητα σαλάτας που καταναλώθηκε, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στην ευκολία που είχαν τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Η μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών που κατανάλωσαν τα παιδιά οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι ασχολήθηκαν τα ίδια με τις σαλάτες. Αν τα παιδιά παρασκεύαζαν γλυκά, ενδεχομένως, να κατανάλωναν περισσότερα γλυκά για να “τιμήσουν” την προσωπική τους εργασία. Όσο για τις περισσότερες θερμίδες που κατανάλωσαν, ενδεχομένως η ενασχόληση με το μαγείρεμα να τους αύξησε την όρεξη.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα παιδιά που περνούν χρόνο στην κουζίνα, θα περάσουν περισσότερο χρόνο και στο τραπέζι. Όμως η μελέτη αφορούσε την παρασκευή ενός μόνο γεύματος. Δεν είναι σίγουρο ότι αν ένα παιδί βοηθάει το γονιό του κάθε μέρα στην παρασκευή του γεύματος, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Δείτε επίσης