Οι οικογενειακοί καυγάδες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

oikogeneiakoi kaugadesΤουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο θανάτου συνεπάγονται οι συχνοί οικογενειακοί καυγάδες, ειδικά στους μεσήλικες,  αποφαίνεται μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη Ρίκε Λουντ, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι άνεργοι που εμπλέκονται συνεχώς σε καβγάδες με συζύγους και συγγενείς, κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν πρόωρα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 10.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 36 έως 52 ετών, αναλύοντας τη σχέση ανάμεσα στο στρες λόγω συγκρουσιακών κοινωνικών σχέσεων και στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη έδειξε ότι οι συνεχείς καβγάδες διπλασιάζουν ή ακόμα και τριπλασιάζουν τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς πρόωρα. Επίσης, οι συνεχείς ανησυχίες και απαιτήσεις εκ μέρους άλλων μελών της οικογένειας αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου (κατά 50% έως 100%) για πρόωρο θάνατο, από οποιαδήποτε αιτία.

Αντιθέτως, η ικανότητα του ατόμου να διαχειρίζεται καταστάσεις που προκαλούν στρες, παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι που αγχώνονται περισσότερο από τις συνεχείς απαιτήσεις συζύγων και παιδιών, και γενικότερα όσοι τσακώνονται συχνά με τα άλλα στενά μέλη της οικογένειάς τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ιδίως στους άνδρες η εμπλοκή σε διαπροσωπικές διαμάχες και στρεσογόνες καταστάσεις προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όταν μάλιστα κανείς είναι και άνεργος, τότε οι καβγάδες γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι για την υγεία του. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνεργοι (ιδίως οι άνδρες) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με όσους εργάζονται.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης