Η κακή χοληστερίνη διευκολύνει την μετάσταση του καρκίνου

Αυστραλοί ερευνητές αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό CellReports, ότι η κακή χοληστερίνη (LDL) ευθύνεται όχι μόνο για τα εμφράγματα της καρδιάς αλλά μπορεί να διευκολύνει τη μετάσταση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ανακάλυψαν ότι η LDL χοληστερίνη ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα, δημιουργώντας νέες καρκινικές εστίες στα διάφορα όργανα. Βρήκαν ακόμα ότι η καλή χοληστερίνη (HDL) δρα προστατευτικά όχι μόνο για την καρδιά αλλά και για τον καρκίνο.

«Μία από τις παραμέτρους που δυσχεραίνει τη θεραπεία του καρκίνου είναι η ικανότητά του να κάνει μετάσταση στο σώμα», δήλωσε ο Τόμας Γκριούαλ, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ. Τα περισσότερα κύτταρα του σώματος «κολλάνε» με τα παρακείμενά τους ή με τον εξωκυττάριο χώρο με τη βοήθεια ορισμένων μορίων που φέρουν στην επιφάνειά τους και τα οποία είναι γνωστά ως ιντεγρίνες ή ιντεγκρίνες (integrins).

Ο ιντεγρίνες

Οι ιντεγρίνες είναι ένα είδος γλυκοπρωτεϊνών, που αποτελούν τους υποδοχείς συγκόλλησης των κυττάρων ή αλλιώς τις «γέφυρες» που ενώνουν τα κύτταρα μεταξύ τους και με τον χώρο που τα περιβάλλει. Δυστυχώς, όμως, οι ιντεγρίνες παίζουν ρόλο σε διάφορα νοσήματα διότι δρουν ως υποδοχείς διαφόρων παθογόνων. Έτσι, βοηθούν και τα κύτταρα που έχουν αποσπαστεί από καρκινικούς όγκους να κολλήσουν σε υγιή κύτταρα και να δημιουργήσουν νέα «αποικία» καρκινικών κυττάρων (κάνοντας δηλαδή μετάσταση).

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η LDL χοληστερίνη διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, επιτρέποντας στις ιντεγρίνες να «βγαίνουν» στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων. Αντίθετα, η HDL χοληστερίνη αναχαιτίζει τις μεταστάσεις, επειδή διατηρεί τις ιντεγρίνες στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τη χοληστερίνη και το ρόλο της στην καρδιά και στον καρκίνο. Η χοληστερίνη που επιβαρύνει την καρδιά είναι αυτή που κυκλοφορεί στο αίμα. Τα σωματίδια LDL, ειδικά τα μικρότερα, έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στα τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας αθηροσκλήρωση, μια πάθηση που αποτελεί τη βάση των εμφραγμάτων.

Η κακή χοληστερίνη που διευκολύνει τη μετάσταση του καρκίνου είναι αυτή που βρίσκεται στις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα είναι γνωστό ότι έχουν στην επιφάνειά τους αυξημένα ποσά χοληστερίνης. Για την ώρα, δεν είναι σαφές από που προέρχεται η αυξημένη χοληστερίνη των καρκινικών κυττάρων, δηλαδή αν προέρχεται από την κυκλοφορία του αίματος ή αν φτιάχνεται από τα ίδια τα κύτταρα. Ούτε είναι σαφές ο τρόπος με τον οποίο η χοληστερίνη θα μπορούσε να χειριστεί για τη θεραπεία του καρκίνου.

Ωστόσο ο Γκριούαλ δήλωσε ότι τα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι η ρύθμιση της LDL χοληστερίνης του αίματος θα μπορούσε να ελαττώσει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να κάνουν μετάσταση.

Δείτε επίσης