Οι κοντοί άντρες ζουν περισσότερο από τους ψηλούς

kontoi andresΟι κοντοί άντρες ζουν περισσότερο από τους ψηλούς επιβεβαιώνει μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μπράντλεϋ Γουίλκοξ καθηγητή στο Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημίου της Χαβάης, παρακολούθησαν για πολλά χρόνια την πορεία της υγείας περισσότερων από 8.000 Αμερικανών ανδρών ιαπωνικής καταγωγής, που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1900 και 1919. Περίπου 1.200 από αυτούς έζησαν έως τα 90 και τα 100 τους χρόνια, ενώ σχεδόν 250 είναι ακόμα ζωντανοί.

Οι ερευνητές χώρισαν τους άνδρες σε δύο ομάδες: σε αυτούς είχαν ύψος κάτω από 1,55 μέτρα και σε αυτούς είχαν ύψος πάνω από 1,60. Όπως διαπίστωσαν, οι άνδρες που ήταν πιο κοντοί έζησαν περισσότερο απ’ όσο οι ψηλότεροι συνομήλικοί τους, με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης να έχουν όσοι έχουν ύψος γύρω στο 1,50 μέτρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κοντό ανάστημα σχετίζεται με ένα γονίδιο που λέγεται FOXO3 και σχετίζεται με την μακροζωία. Εκτιμούν ότι μία προστατευτική μορφή του FOXO3 εμποδίζει τους άντρες να ψηλώσουν αλλά τους χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής. Οι κοντοί άντρες της μελέτης είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο (καθώς έχουν λιγότερα κύτταρα από τους ψηλούς) και διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν εκείνα της μελέτης του 2012, που είχε γίνει στους άντρες της Σαρδηνίας, στην Ιταλία, και έδειξε ότι οι κοντοί άντρες ζουν κατά μέσον όρο 2 χρόνια περισσότερα απ’ ό,τι οι ψηλοί. Στην ιταλική μελέτη είχε καταγραφεί η πορεία της υγείας και η διάρκεια της ζωής 500 ανδρών.

Ο καθηγητής Γουίλκοξ δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι απόλυτα αλλά παρέχουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ύψους και της μακροζωίας. «Δεν έχει σημασία πόσο ψηλός είναι ένας άνδρας, μπορεί να ζήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής», είπε. Και πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι το μέγεθος του σώματος συνδέεται με το γονίδιο FOXO3. Το γνωρίζαμε αυτό από τα ζωικά μοντέλα της γήρανσης. Δεν ξέραμε όμως ότι ισχύει και στον άνθρωπο. Έχουμε την ίδια ή μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή από το γονίδιο που βρίσκεται σε ποντίκια και μύγες. Το γονίδιο είναι σημαντικό για τη μακροζωία σε αυτά τα είδη».

Τα μικρότερα σε μέγεθος ποντίκια, αρουραίοι, πίθηκοι και πόνι γενικά ζουν περισσότερο. Ο μικρότερος ασιατικός ελέφαντας ζει, επίσης, περισσότερο από το μεγαλύτερο αφρικανικό ελέφαντα.

Δείτε επίσης