Διαβήτης και εξετάσεις αίματος

diavhths exetaseis aimatosΈνα σημαντικό μέρος της θεραπείας του διαβήτη είναι να παραμένετε σε τακτική επαφή με την ομάδα φροντίδας της υγείας σας και να φροντίζετε να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις, για να εκτιμάτε πόσο καλά ελέγχετε το σάκχαρο του αίματος σας. Ο τακτικός έλεγχος δίνει στο γιατρό σας την ευκαιρία να ψάξει για πρώιμα στοιχεία των επιπλοκών του διαβήτη.

Πολλές πιθανές επιπλοκές εμφανίζονται στις απλές εξετάσεις αίματος και ούρων που πραγματοποιούνται στο γραφείο του γιατρού σας. Ο τακτικός έλεγχος σας δίνει επίσης την ευκαιρία να επανεξετάσετε τις επιτυχίες και τις δυσκολίες κατά την επίτευξη των στόχων για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος σας.

Το πόσο συχνά βλέπετε το γιατρό σας εξαρτάται από το πώς είναι η υγεία σας. Γενικώς, αν νιώθετε καλά και κρατάτε το σάκχαρο του αίματος σας μέσα στα πλαίσια που εσείς και ο γιατρός σας έχετε συμφωνήσει, χρειάζεται να βλέπετε το γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Αν δυσκολεύεστε να κρατάτε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σας στην επιθυμητή διακύμανση ή αλλάζετε φάρμακα, μπορεί να χρειάζεται να έρχεστε σε επαφή με ένα μέλος της ομάδας φροντίδας της υγείας σας εβδομαδιαίως ή ακόμα συχνότερα.

Κατά τη διάρκεια ενός τακτικού ελέγχου μπορεί να κάνετε μία από αυτές τις εξετάσεις:

Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης μετρά την αιμοσφαιρίνη A-1C, η οποία δείχνει πόσο καλά έχετε ελέγξει το σάκχαρο του αίματος σας κατά τους 2 με 3 τελευταίους μήνες. Μπορεί να σας προειδοποιήσει για πιθανά προβλήματα. Αν παίρνετε ινσουλίνη, θα κάνετε ενδεχομένως αυτή την εξέταση τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο. Αν έχετε τύπου 2 διαβήτη και το σάκχαρο του αίματος σας είναι καλά ρυθμισμένο, ίσως δε χρειάζεστε την εξέταση τόσο τακτικά.

Εξέταση λιπιδίων. Η εξέταση λιπιδίων μετρά το επίπεδο του λίπους (λιπιδίων) μέσα στο αίμα σας. Μετά από ένα γεύμα ο οργανισμός σας απορροφά το λίπος από το φαγητό που τρώτε και το απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματος σας σε δύο μορφές: σε χοληστερίνη και σε τριγλυκερίδια.

Οι άνθρωποι με διαβήτη θα πρέπει να κάνουν την εξέταση αυτή τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένα αυξημένο επίπεδο συγκεκριμένων λιπιδίων του αίματος μπορεί να προειδοποιήσει το γιατρό σας για αυξημένο κίνδυνο βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Ίσως χρειάζεται να πάρετε φάρμακα, για να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης ή των τριγλυκεριδίων σας.

Εξέταση κρεατινίνης ορού. Η εξέταση της κρεατινίνης ορού είναι μία εξέταση αίματος που μπορεί να προειδοποιήσει για προβλήματα των νεφρών. Η κρεατινίνη είναι μία αποβαλλόμενη χημική ουσία, που παράγεται, όταν χρησιμοποιείτε τους μυς σας.

Αν οι νεφροί σας δε λειτουργούν σωστά, δεν είναι ικανοί να αποβάλλουν τόση πολλή κρεατινίνη από το αίμα σας. Οι άνθρωποι με διαβήτη θα έπρεπε να κάνουν την εξέταση αυτή τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Εξέταση μικροαλβουμίνης ούρων. Η εξέταση της μικροαλβουμίνης των ούρων εκτιμά την υγεία των νεφρών σας. Όταν οι νεφροί σας λειτουργούν φυσιολογικά, διηθούν απόβλητα προϊόντα του αίματος που αντλούνται μέσω αυτών. Τα απόβλητα απεκκρίνονται στα ούρα σας, ενώ οι πρωτεΐνες και άλλες χρήσιμες ουσίες παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Όταν οι νεφροί σας καταστρέφονται, τα απόβλητα προϊόντα παραμένουν στο αίμα σας και η πρωτεΐνη (αλβουμίνη) διαφεύγει μέσα από τα ούρα σας. Η εξέταση μικροαλβουμίνης ούρων ελέγχει τη διαφυγή πρωτεΐνης μέσα στα ούρα σας. Καλό θα ήταν να κάνετε την εξέταση μία φορά το χρόνο, αν έχετε τύπου 2 διαβήτη, ή αν έχετε διαβήτη τύπου 1 για πάνω από 5 χρόνια και έχετε περάσει την εφηβεία.

Δείτε επίσης