Προκαλεί η τριχομονάδα καρκίνο του προστάτη;

trixomonada

Η τριχομονάδα

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από μια κοινή αλλά συχνά σιωπηλή μόλυνση, λένε οι επιστήμονες ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη γι’ αυτό. Είναι πάντως γνωστό ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνων, κάποιοι ειδικοί ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 40%, οφείλονται σε μικρόβια.

Αμερικανικοί ειδικοί υποστηρίζουν σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS (Πρακτικά Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών) ότι ο καρκίνος του προστάτη ίσως έχει αιτία μία συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη από το παράσιτο της τριχομονάδας, κάτι που συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν στο εργαστήριο, σε καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων του προστάτη, διαπίστωσαν ότι η τριχομονάδα αυξάνει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την διηθητική ικανότητά τους (η επιστημονική ονομασία του παρασίτου είναι Trichomonas vaginalis). Αυτές οι δύο ιδιότητες αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη. Απαιτούνται πάντως κι άλλες μελέτες για επιβεβαιωθεί ο εύρημα.

Η τριχομονίαση, όπως ονομάζεται η μόλυνση από την τριχομονάδα, είναι μια από τα συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπολογίζεται ότι 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου του 1,5% έως 2% των ανδρών και γυναικών στην Δύση) έχουν μολυνθεί από τριχομονάδες.

Συχνά το παράσιτο δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι μπορεί κάποιος να μην ξέρει ότι έχει μολυνθεί. Όταν προκαλεί συμπτώματα, αυτά είναι συνήθως λευκόρροια (αποβολή λευκωπού υγρού) από την ουρήθρα ή τον τράχηλο και αίσθημα καύσου στις γυναίκες και στους άντρες βαλανοποσθίτιδα (φλεγμονή στην άκρη του πέους που μπορεί να προκαλεί αίσθημα φαγούρας ή ερεθισμού στο εσωτερικό του, αίσθημα καύσου μετά την ούρηση ή την εκσπερμάτωση ή έκκριση λευκού υγρού).

Τριχομονάδες και προστάτης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί συσχετίζουν την τριχομονίαση με τον καρκίνο του προστάτη.

Το 2009, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI) μελέτη με 1.346 εθελοντές η οποία είχε δείξει πως όσοι είχαν αντισώματα από τριχομονάδες στο αίμα τους (άρα στο παρελθόν είχαν μολυνθεί από τριχομονάδες) διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν μεταστατικό καρκίνο του προστάτη και να πεθάνουν.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει τον μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσε η τριχομονάδα να καταστήσει τους άντρες που μολύνει πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη.

Η Πατρίσια Τζ. Τζόνσον, καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας & Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι το κλειδί είναι μία πρωτεΐνη που εκκρίνει το παράσιτο. Η πρωτεΐνη αυτή ονομάζεται TvMIF και μιμείται μία ανθρώπινη ανάλογή της (την πρωτεΐνη MIF) ενεργοποιώντας κυτταρικούς μηχανισμούς που προκαλούν φλεγμονή και διεγείρουν την εξάπλωση των προστατικών κυττάρων.

Η Νίκολα Σμιθ, υπεύθυνη πληροφοριών υγείας στο Cancer Research στη Βρετανία, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη προτείνει έναν πιθανό τρόπο με τον οποίο το παράσιτο Trichomonas vaginalis θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν πιο γρήγορα. Αλλά η έρευνα έγινε μόνο στο εργαστήριο. Άλλα στοιχεία έχουν αποτύχει να δείξουν σαφή σχέση μεταξύ καρκίνου του προστάτη με αυτό το κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα”.

Δείτε επίσης