Το ελαιόλαδο προστατεύει το ενδοθήλιο από την ατμοσφαιρική ρύπανση

elaiolado endothhlio rypanshΗ έρευνα των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι η η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Θωρακικής Εταιρείας δείχνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελεί μια βιώσιμη άμυνα ενάντια στις καρδιακές επιπλοκές που προκαλούνται από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ερευνητές από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση (η οποία προκλήθηκε ειδικά στο εργαστήριο για τις ανάγκες της μελέτης είχε μικρότερη αρνητική επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου των αιμοφόρων αγγείων, σε άτομα που κατανάλωναν ελαιόλαδο σε σύγκριση με άλλα που κατανάλωναν ιχθυέλαια ή καθόλου λάδι (το υγιές ενδοθήλιο παίζει σημαντικό ρόλο για την αποτροπή των καρδιακών προσβολών).

Η μελέτη αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια άλλη που στο παρελθόν έδειξε ότι η Μεσογειακή διατροφή προστατεύει το ενδοθήλιο.

Καλύτερη ροή αίματος και μικρότεροι θρόμβοι

Η μελέτη περιέλαβε 42 υγιή άτομα ηλικίας 58 έτη, κατά μέσο όρο. Κάθε μέρα, οι εθελοντές κατανάλωναν 3 γραμμάρια ελαιόλαδο ή ιχθυέλαιο (ή τίποτα από αυτά) επί 4 εβδομάδες. Το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια δόθηκαν σε μορφή συμπληρωμάτων και οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων των εθελοντών μετά την έκθεσή τους επί 2 ώρες σε ατμοσφαιρική ρύπανση του εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές μέτρησαν τη ροή του αίματος και τη διαστολή της βραχιονίου αρτηρίας με υπερήχους, μια μη επεμβατική μέθοδος της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Οι μετρήσεις έγιναν αμέσως μετά την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και 20 ώρες μετά.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ενδοθηλίου», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Χαγιάν Τονγκ, βιολόγος στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και προσέθεσε ότι αυτή η δυσλειτουργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση (αυξημένη αθηρωματική πλάκα μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών).

Καθώς είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στο ενδοθήλιο, ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει αν η χρήση αυτών των ελαίων αντισταθμίζει τις βλάβες του ενδοθηλίου που προκαλούνται από την έκθεση στους ρύπους της ατμόσφαιρας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξαν μειώσεις στην διαστολή της βραχιονίου αρτηρίας (αυτό δείχνει δυνητική δυσλειτουργία του ενδοθηλίου) όταν οι εθελοντές δεν κατανάλωναν τα συμπληρώματα ελαιολάδου. Επιπλέον, μια πρωτεΐνη που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στην διάσπαση των θρόμβων του αίματος αυξήθηκε στην ομάδα του ελαιολάδου.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα συμπληρώματα ελαιολάδου βελτίωσαν τους δείκτες του αίματος που σχετίζεται με την αγγειοσυστολή και την ινωδόλυση (μια διαδικασία που δεν αυξάνει το μέγεθος των θρόμβων). Τα ιχθυέλαια δεν είχαν επίδραση στη λειτουργία του ενδοθηλίου ή της ινωδόλυσης μετά την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη τους υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύει από τις αρνητικές αγγειακές επιδράσεις της έκθεσης σε ρύπους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αυτή είναι μια σημαντική λειτουργία του ελαιολάδου η οποία μπορεί να εξηγεί το θετικό ρόλο της Μεσογειακής διατροφής.

Δείτε επίσης