Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στα δόντια

kokkino krasi 2014Άλλη μια καλή είδηση ​​για όσους αναζητούν δικαιολογίες να πίνουν κόκκινο κρασί.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά αλλά έχει την παρενέργεια να χρωματίζει τα δόντια. Όμως σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές το κόκκινο κρασί εξουδετερώνει τα καταστρεπτικά βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και ουλίτιδα και άρα προστατεύει τα δόντια.

Ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας, βρήκαν ότι τόσο το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού όσο και το κρασί (με αλκοόλ ή χωρίς) προστατεύουν από την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τα δόντια ξεκινάει όταν συγκεκριμένα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα  δημιουργούν ένα βιοφίλμ επάνω στο σμάλτο των δοντιών. Αυτές οι κοινότητες βακτηρίων ευθύνονται για τη δημιουργία της πλάκας, ενώ απελευθερώνουν οξύ το οποίο καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών.

Σταφύλια και κόκκινο κρασί φρενάρουν τα βακτήρια

Το βούρτσισμα των δοντιών με οδοντόκρεμα πλούσια σε φθόριο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, αλλά σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές, η δράση της είναι περιορισμένη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού και το κρασί «φρενάρουν» την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων, έτσι οι Ισπανοί ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν κατά πόσο το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού και το κρασί μπορούν να φρενάρουν το σχηματισμό της τερηδόνας.

Προχώρησαν λοιπόν, σε καλλιέργειες βακτηρίων υπεύθυνες για μια σειρά οδοντικών παθήσεων. Στη συνέχεια βύθισαν το βιοφίλμ για μερικά λεπτά σε διαφορετικά υγρά, όπως είναι το κόκκινο κρασί, το κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ, το κόκκινο κρασί ενισχυμένο με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, το νερό και υγρό με 12% σε αλκοόλ.

Το κόκκινο κρασί με ​​ή χωρίς αλκοόλ και το κρασί με ​​εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού ήταν τα πιο αποτελεσματικά υγρά για την καταπολέμηση των βακτηρίων του στόματος.

Δείτε επίσης