H δίαιτα εξπρές αυξάνει το ποσοστό του λίπους στο σώμα

Κάτι που πολύς κόσμος, ο οποίος κάνει δίαιτα, δε γνωρίζει είναι ότι με την απώλεια βάρους χάνεται όχι μόνο λίπος αλλά και μυϊκή μάζα. Ο μόνος τρόπος για να μη χαθεί μυϊκή μάζα είναι η δίαιτα να είναι όσο γίνεται λιγότερο δραστική και να συνοδεύεται με άσκηση ενδυνάμωσης.

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από Ολλανδούς επιστήμονες αναφέρει ότι η απότομη απώλεια βάρους με μια δίαιτα εξπρές μειώνει σημαντικά τη μυϊκή μάζα με αποτέλεσμα το ποσοστό του λίπους στο σώμα να αυξάνεται. Δηλαδή αν κάποιος είναι 80 κιλά και έχει ποσοστό λίπους 30% ενδέχεται αν φτάσει στα 70 κιλά απότομα το ποσοστό του λίπους του να είναι πλέον 33%. Αν και θα έχει λιγότερο λίπος, το γεγονός ότι η αναλογία του λίπους σε σχέση με τη μυϊκή μάζα θα είναι μεγαλύτερη θα δώσει μια εμφάνιση στο σώμα που δεν είναι η επιθυμητή.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO) που διεξάγεται στην Σόφια της Βουλγαρίας και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, με επικεφαλής την Μαρλέεν φαν Μπάακ, καθηγήτρια Φυσιολογίας της Παχυσαρκίας στη Σχολή Διατροφής, Τοξικολογίας & Μεταβολισμού (NUTRIM).

Η μυϊκή μάζα

Η μελέτη αφορούσε 47 υπέρβαρους ή παχύσαρκους εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι 25 ακολούθησαν επί πέντε εβδομάδες ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα γρήγορου αδυνατίσματος καταναλώνοντας μόλις 500 θερμίδες την ημέρα ενώ οι υπόλοιποι 22 ακολούθησαν μια υγιεινή δίαιτα διάρκειας 12 εβδομάδων το οποίο τους παρείχε 1.250 θερμίδες την ημέρα.

Έπειτα από το τέλος και των δύο προγραμμάτων, όλοι οι εθελοντές έκαναν επί 4 εβδομάδες συντήρηση, δηλαδή μια διατροφή για να σταθεροποιήσουν το νέο σωματικό βάρος τους.

Πριν και μετά από τη δίαιτα, καθώς και μετά τη συντήρηση, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μετρήσεις της σύστασης του σώματός τους. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, και οι δύο ομάδες έχασαν παρόμοιο βάρος (8,8 κιλά με την δίαιτα-εξπρές και 8,6 κιλά με το υγιεινό διαιτολόγιο), ενώ έπειτα από τη συντήρηση υπήρχαν επίσης παρόμοια αποτελέσματα.

Βέβαια με τη δίαιτα-αστραπή τα κιλά χάθηκαν σε πέντε εβδομάδες ενώ με την πιο φυσιολογική δίαιτα χάθηκαν σε 12 εβδομάδες. Ωστόσο υπήρξε μια υπολογίσιμη διαφορά: όσοι είχαν κάνει τη δίαιτα εξπρές έχασαν το 9,4% της μυϊκής της μάζας ενώ όσοι έκαναν την πιο φυσιολογική δίαιτα έχασαν μόνο το 2,9% μυϊκής τους μάζας. Έτσι, η αναλογία μυϊκής μάζας και λίπους στο σώμα των εθελοντών της δραστικής δίαιτας είχε αλλάξει με τρόπο που αύξησε το ποσοστό του λίπους στο σώμα.

Η καρδιά

Αυτό το αποτέλεσμα της δραστικής δίαιτας συμβαίνει επειδή όταν κάποιος καταναλώνει πολύ λίγες θερμίδες την ημέρα, το σώμα αναγκάζεται να “κανιβαλίζει” τον εαυτό του καίγοντας μυϊκή μάζα για να βρει την ενέργεια που χρειάζεται.

Κάτι που έχει γίνει γνωστό από άλλες μελέτες είναι ότι το σώμα δεν κάνει διάκριση στους μυϊκούς ιστούς που καίει: “κανιβαλίζει” ακόμα και την καρδιά, η οποία ύστερα από μια παρατεταμένη αυστηρή δίαιτα είναι δυνατόν να μικρύνει σε μέγεθος. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι δραστικές δίαιτες μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Δείτε επίσης