Αυξημένη θνησιμότητα έχουν οι εγχειρήσεις το Σαββατοκύριακο

egxeirhseis skΟι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο για εγχείρηση τα Σαββατοκύριακα, κατά τις απογευματινές ώρες, και τον μήνα Φεβρουάριο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, δείχνουν δύο νέες, σημαντικές έρευνες.

Στην πρώτη περίπτωση, μια μετα-ανάλυση, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tohoku, στην Σεντάι της Ιαπωνίας, ανέλυσαν 72 προγενέστερες μελέτες από πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες αφορούσαν στοιχεία από 55 εκατομμύρια νοσηλευόμενους ασθενείς. Όπως ανακοίνωσαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας Euroanaesthesia 2014, στη Στοκχόλμη, οι εισαγωγές του Σαββατοκύριακου σχετίζονται με αύξηση της θνησιμότητας των εγχειρήσεων κατά 15-17%.

«Υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Χιρόσι Χοσιτζίμα. «Η μία είναι η φτωχότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας τα Σαββατοκύριακα στα νοσοκομεία και η άλλη ότι οι ασθενείς που εισάγονται τα Σαββατοκύριακα είναι πιο βαριά άρρωστοι από τις άλλες ημέρες. Πιστεύουμε ότι ισχύει το πρώτο».

Αυξημένος κίνδυνος για τις εγχειρήσεις το απόγευμα

Τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας της εγχείρησης το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο και έδειξε ότι και στις εγχειρήσεις αυτές υπάρχει υψηλότερη θνησιμότητα.

Η μελέτη αυτή έγινε από Γερμανούς επιστήμονες και έδειξε επιπλέον ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και με τα χειρουργεία που διεξάγονται το απόγευμα, καθώς και με όσα πραγματοποιούνται το Φεβρουάριο!

Η καθηγήτρια Κλαούντια Σπίες, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Charité, του Βερολίνου, και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό όλων των ασθενών που χειρουργήθηκαν την περίοδο 2006-2011 στα δύο νοσοκομεία που βρίσκονται στο campusτου Charité (συνολικά ήταν 218.758 ασθενείς). Η ανάλυση έδειξε πως η θνησιμότητα παρουσίαζε διακύμανση αναλόγως με την ώρα της ημέρας, την ημέρα της εβδομάδας και τον μήνα του χρόνου.

Οι εγχειρήσεις που έγιναν απόγευμα σχετίστηκαν με κατά 21% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσες έγιναν άλλες ώρες την ημέρα. Αντίστοιχα, οι εγχειρήσεις του Σαββατοκύριακου σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 22% σε σύγκριση με τον κίνδυνο που υπάρχει στις άλλες ημέρες της εβδομάδας. Οι εγχειρήσεις του Φεβρουαρίου φάνηκε να σχετίζονται με αυξημένο κατά 16% κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με εκείνες των άλλων μηνών.

Οι Γερμανοί ερευνητές δεν έδωσαν προς το παρόν κάποια εξήγηση γι’ αυτά τα αποτελέσματα αλλά συνεχίζουν την ανάλυσή τους για να εντοπίσουν τις αιτίες των συσχετίσεων. «Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν αυτό το αποτέλεσμα», είπαν οι ερευνητές σε μια δήλωσή τους. «Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ότι η περίθαλψη διαφέρει τις καθημερινές ημέρες από τα Σαββατοκύριακα.”

Δείτε επίσης