Μικρότερο εγκέφαλο έχουν οι άνδρες που βλέπουν πολλές ερωτικες ταινίες

porno egefalos 4Οι άνδρες που βλέπουν συστηματικά ταινίες πορνό τείνουν να έχουν λιγότερο όγκο εγκεφάλου ενώ η δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ανταμοιβή και τα κίνητρα είναι υποτονική, σύμφωνα με μια νέα γερμανική μελέτη.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry η Σιμόνε Κουν, νευροεπιστήμων στο Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ανάπτυξης MaxPlank, στο Βερολίνο, και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 64 άνδρες εθελοντές ηλικία 21-45 ετών να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τις συνήθειές τους όσον αφορά την πορνογραφία.

Τους υπέβαλλαν επίσης σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να μετρήσουν τον όγκο του και να ελέγξουν τις αντιδράσεις του στις πορνογραφικές εικόνες. Έτσι διαπίστωσαν πως όσοι έβλεπαν πολλές ταινίες πορνό είχαν μειωμένο όγκο του ραβδωτού σώματος – της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιβράβευση και την παρακίνηση. Επιπλέον, μία από τις περιοχές που περικλείει το ραβδωτό σώμα (σ.σ. είναι ο κερκοφόρος πυρήνας, το κέλυφος και ο επικλινής πυρήνας) και η οποία είναι ενεργή κατά την οπτική σεξουαλική διέγερση, είχε μειωμένη ενεργοποίηση στους εθελοντές που έβλεπαν πορνό.

Δεν είναι σαφές όμως εάν βλέποντας κάποιος πορνό οδηγείται σε αλλαγές στον εγκέφαλο ή αν οι άνθρωποι που γεννιούνται με ορισμένους τύπους του εγκεφάλου βλέπουν περισσότερο πορνό. “Δυστυχώς δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης,” είπε η Κουν. Όμως, σημείωσε, τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις για μια σύνδεση μεταξύ της συστηματικής παρακολούθησης ταινιών πορνό και μικρού μέγεθος εγκεφάλου καθώς και μειωμένης δραστηριότητα του εγκεφάλου ως απάντηση στη σεξουαλική διέγερση.

Άγνωστη η σχέση αιτίας – αποτελέσματος

Η σύνδεση αυτή δεν παρέχει πληροφορίες για το ποια είναι η αιτία. Επειδή η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι το πορνό προκάλεσε τις αλλαγές στον εγκέφαλο, η Κουν είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι το να βλέπει κάποιος πορνό είναι πραγματικά επιβλαβές.

“Τα πάντα ενδεχομένως να κάνουν κακό όταν γίνονται σε υπερβολικό βαθμό”, ανέφερε ο Γκρέγκορυ Ταού, του Πανεπιστημίου Columbia / New York State Psychiatric Institute στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η Κουν είπε ότι κι άλλες συμπεριφορές, όπως η οδήγηση ενός ταξί, συνδέονται με αλλαγές στο μέγεθος του εγκεφάλου και τη λειτουργία. “Ουσιαστικά τα πάντα που οι άνθρωποι κάνουν πολύ συχνά μπορεί να διαμορφώνουν τη δομή του εγκεφάλου και η λειτουργία του», ανέφερε.

Δείτε επίσης