Δώστε λαχανικά στα παιδιά πριν γίνουν 24 μηνών

laxanika paidiaΘέλετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά όταν μεγαλώσουν και να μην διαμαρτύρονται κάθε φορά που τα βλέπουν στο πιάτο τους; Τότε εισάγετε καρότα, μπιζέλια και άλλα λαχανικά νωρίς στη διατροφή τους και μην τα παρατάτε με τη πρώτη προσπάθεια, λένε Βρετανοί ερευνητές.

Αν το παιδί αρχίσει να τρώει από πολύ μικρό λαχανικά είναι πολύ πιθανό να τα βάλει στη διατροφή του τόσο καθώς μεγαλώνει όσο και ως ενήλικας. Αυτό φαίνεται πως δείχνει μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE.

Κάντε 10 προσπάθειες

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία επενέβησαν στη διατροφή 332 παιδιών από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Δανία, ηλικίας 4-38 μηνών. Οι ερευνητές προσέθεσαν στη διατροφή των παιδιών πουρέ αγκινάρας -ένα ελάχιστα δημοφιλές λαχανικό- και επέμειναν να το τοποθετούν στο πιάτο των παιδιών που αρχικά δεν δεν ήθελαν. Σε αυτά τα παιδιά οι ερευνητές έβαλαν 5-10 φορές 100 γραμμάρια πουρέ αγκινάρας μπροστά τους (είτε στη βασική του μορφή, είτε με προσθήκη ζάχαρης και φυτικού ελαίου).

Τελικά, το 20% των παιδιών δέχτηκε τον πουρέ αγκινάρας και τον έτρωγε όλο ενώ το 40% των παιδιών μπορεί να μην «καθάριζε» το πιάτο του με τον πουρέ αλλά αποδείχτηκε αργότερα πώς όταν υπήρχε αγκινάρα στο φαγητό τους την έτρωγαν με ευχαρίστηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικρότερης ηλικίας παιδιά που πήραν μέρος στη μελέτη έτρωγαν περισσότερο τον πουρέ από ό,τι τα μεγαλύτερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο ανοιχτό είναι στο να δοκιμάζει νέες γεύσεις ενώ μετά την ηλικία των 24 μηνών.

Η μελέτη έδειξε ότι δεν είναι απαραίτητο οι γονείς να «μασκαρεύουν» τα λαχανικά στο φαγητό των παιδιών για να τα φάνε. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις οι ερευνητές προσέθεσαν στον πουρέ αγκινάρας λίγη ζάχαρη ή λάδι λαχανικών που είναι ένα μικρό τρικ.

«Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε λαχανικά, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεκινήσει να τα βάλετε στη διατροφή τους νωρίς και συχνά. Ακόμα κι αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο ή δεν τους αρέσουν τα λαχανικά, η μελέτη μας δείχνει ότι το με 10 φορές θα πιάσει το κόλπο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Marion Hetherington. Ένας άλλος τρόπος είναι να δώσετε οι ίδιοι το παράδειγμα. Δυστυχώς το να του λέτε συνέχεια ότι κάνουν καλό στην υγεία δεν είναι κάτι που “πιάνει” στα μικρά παιδιά.

Δείτε επίσης