Καλύτερη κατανομή σωματικού λίπους έχουν τα δραστήρια παιδιά

paidia askhsh 4Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, τα παιδιά που είναι δραστήρια έχουν καλύτερη κατανομή του σωματικού λίπους, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις παρακολούθησαν 220 παιδιά, ηλικίας 8-9 ετών, εκ των οποίων πάνω από τα μισά είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Τα μισά παιδιά παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής για 9 μήνες (ομάδα παρέμβασης) και τα άλλα μισά δεν έκαναν απολύτως τίποτα (ομάδα ελέγχου). Το πρόγραμμα γυμναστικής είχε διάρκεια 70 λεπτά την ημέρα, και έπρεπε να γίνεται επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

H κατανομή του λίπους

Μετά από εννέα μήνες, στην ομάδα παρέμβασης διαπιστώθηκε βελτιωμένη καρδιαγγειακή κατάσταση, λιγότερο συνολικό σωματικό λίπος και λιγότερο κοιλιακό λίπος (να σημειωθεί ότι το λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα της κοιλιά είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και καρδιακή νόσο). Το αντίθετο ακριβώς διαπιστώθηκε στην ομάδα ελέγχου.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα διότι, η έρευνα δεν είχε σχεδιαστεί να επιφέρει απώλεια βάρους. Διαπιστώσαμε όμως ότι η έλλειψη σωματικής άσκησης ακόμα και σε παιδιά με φυσιολογικό βάρος, μακροπρόθεσμα οδηγεί σε αύξηση του, και ειδικά συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα», σχολιάζει ο Νάιμαν Καν, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Οι ερευνητές προτείνουν στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να είναι σωματικά δραστήρια, ακόμη και αν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος για την ηλικία και το ύψος τους.

Δείτε επίσης