Το 18% των αιωνόβιων πεθαίνει από πνευμονία

aionovioi 100Οι αιωνόβιοι αποτελούν μία πληθυσμιακή ομάδα που διευρύνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα ζουν σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 100 ετών.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, το χαρακτηριστικό των αιωνόβιων είναι ότι δεν υποκύπτουν στις συνήθεις αρρώστιες της τρίτης ηλικίας, όπως ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι υπερβαίνουν τα 100 τους χρόνια ζωής, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν τελικά από «βαθιά γηρατειά» ή λοιμώξεις όπως η πνευμονία, παρά από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και η άνοια. Αντιθέτως, οι «νεώτεροι» ηλικιωμένοι πεθαίνουν πολύ πιο συχνά από τα χρόνια νοσήματα.

Γεράματα και πνευμονία

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα πιστοποιητικά θανάτου 35.867 Άγγλων ηλικίας άνω των 80 ετών, που πέθαναν την περίοδο 2001-2010. Η μέση ηλικία του πληθυσμού που μελετήθηκε ήταν τα 101 χρόνια. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ανακάλυψαν πως το 28,1% των γερόντων ηλικίας 100 έως 115 ετών είχαν πεθάνει από «βαθιά γεράματα» και το 17,7% από πνευμονία.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην πραγματικότητα κανείς δεν πεθαίνει από “γεράματα” καθώς πάντα υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία (συχνά κάποια λοίμωξη την οποία ο οργανισμός δεν έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει). Ο καρκίνος είχε κοστίσει τη ζωή σε λιγότερο από το 5% (στο 4,4%) και η καρδιοπάθεια σε λιγότερο από το 9% (στο 8,6%).

Αντίθετα, στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών, καρκίνος και καρδιοπάθεια είχαν προκαλέσει πολλαπλάσιους θανάτους – το 24,5% και το 19% αντιστοίχως – ενώ από πνευμονία είχε πεθάνει το μόλις 0,9%.

«Τα ευρήματα αυτά εγείρουν ερωτήματα για την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Κάθριν Έβανς. «Οι αιωνόβιοι φαίνεται πως κατορθώνουν να νικούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις χρόνιες ασθένειες, αλλά είναι μία σωματικά αδύναμη πληθυσμιακή ομάδα, με μεγάλο κίνδυνο λοιμώξεων όπως η πνευμονία. Οι υπηρεσίες Υγείας, συνεπώς, πρέπει να μπορούν να καλύψουν τις “κρυφές” ανάγκες τους, διότι αν πάθουν κάποια λοίμωξη, παίρνουν γρήγορα την κάτω βόλτα και πεθαίνουν».

Δείτε επίσης