Ασκήσεις για τον πόνο στον αυχένα (αυχενικό σύνδρομο)

auxenas 44Ο αυχένας στηρίζει ένα βάρος που είναι ισοδύναμο με αυτό μίας μπάλας του μπόουλινγκ για πολλά χρόνια. Δεν είναι έκπληξη ότι κάποιες φορές πιάνεται και πονάει. Ορισμένες ασκήσεις μπορεί να βοηθήσουν να διατηρήσετε τη σωστή στάση και να μειώσετε τον πόνο και το πιάσιμο του αυχένα.

Όταν πιάνονται οι μύες του αυχένα και η κίνηση του γίνεται επώδυνη, σφίγγουν αυτόματα, για να αποτρέψουν την κίνηση. Αλλά οι πιασμένοι μύες του αυχένα μπορεί να προκαλέσουν επώδυνους σπασμούς, διάστρεμμα στους συνδέσμους και αντανακλαστικό πόνο.

Μερικές φορές οι πιασμένοι μύες του αυχένα μπορεί να ερεθίσουν ή να επιδράσουν στα νεύρα του κρανίου (ινιακά) που βρίσκονται κοντά στους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αντανάκλαση του πόνου στο πίσω μέρος του αυχένα, πίσω από το ένα αυτί και στη βάση του κρανίου, μία πάθηση που ονομάζεται ινιακή κεφαλαλγία.

auxenas 4

Ιδανικά, το κεφάλι σας θα πρέπει να ακουμπά στον αυχένα σας όπως η πρώτη μπάλα του γκολφ.

Φάρμακα

Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.) ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή η ναπροξαίνη (Naprosyn κ.ά.), μπορεί να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση στο αυχενικό σύνδρομο.

Ανάπαυση

Να ξαπλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να ξεκουράζετε τον αυχένα. Αποφύγετε την παρατεταμένη αδράνεια, γιατί μπορεί να αυξήσει το πιάσιμο.

Κρύο και θερμότητα

Μία κρύα κομπρέσα συχνά μειώνει τον πόνο για τις πρώτες μία ή δύο ημέρες. Εφαρμόστε μία κρύα κομπρέσα στο πίσω μέρος του αυχένα αρκετές φορές την ημέρα για 20 λεπτά ή λιγότερα κάθε φορά. Μετά από αυτό χρησιμοποιήστε θερμότητα ή κρύο, για να μειώσετε τις ενοχλήσεις. Μη χρησιμοποιείτε κρύες ή ζεστές κομπρέσες, αν έχετε καρδιακά ή κυκλοφορικά προβλήματα.

Ασκήσεις

Οι ασκήσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν τη γενική σας φόρμα, που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη υποτροπής του πόνου του αυχένα. Δοκιμάστε τα ακόλουθα αν υποφέρετε από το αυχενικό σύνδρομο:

  • Πίεση των ώμων. Πιέστε τις ωμοπλάτες προς τα μέσα και μείνετε για 3 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Ανασήκωμα των ώμων. Ανασηκώστε απαλά τους ώμους προς τον αυχένα, μείνετε για 5 με 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε στη φυσιολογική στάση.
  • Σαν να κάνετε κωπηλασία. Καθίστε στο πάτωμα ή σε ένα σκαμπό ή πάγκο ασκήσεων και τραβάτε τα χέρια σας πίσω και εμπρός με μία κίνηση κωπηλασίας.
  • Σαν να πετάτε. Κρατώντας ελαφριά βαράκια (0,5 με 1 κιλό) σκύψτε εμπρός από τους γοφούς διατηρώντας τη μέση ίσια και αφήστε τα χέρια σας να κρέμονται ίσια κάτω. Υψώνετε και χαμηλώνετε σιγά τα βαράκια, σαν να πετάτε. Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τη μέση σας ίσια, ξαπλώστε ακουμπώντας την κοιλιά σας σε ένα τραπέζι ή σε έναν πάγκο ασκήσεων.

Δείτε επίσης