282 νεκροί από τον ιό MERS στη Σαουδική Αραβία

mers kamhlesΕπανεξετάζοντας σε εθνικό επίπεδο τα αρχεία των νοσοκομείων, οι υγειονομικές Αρχές της  Σαουδικής Αραβίας ανακάλυψαν πως 688 άνθρωποι και όχι 575 είχαν τελικά μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό MERS, από το 2012 που πρωτοεμφανίστηκε έως σήμερα. Από αυτούς, πέθαναν τελικά οι 282, ενώ οι 53 εξακολουθούν να υποβάλλονται σε θεραπεία.Όσον αφορά την προέλευσή του, πιστεύεται ότι προήλθε από τις καμήλες.

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι ο ιός MERS έχει ικανότητα να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων όταν υπάρχει στενή επαφή, όπως συμβαίνει μεταξύ συγγενών που διαμένουν στα ίδια σπίτια και των εργαζομένων στην Υγεία που φρόντιζαν ασθενείς.

Τα στοιχεία αυτά αλλάζουν σημαντικά την παγκόσμια καταγραφή της πορείας του ιού. Στις 28 Μαϊου 2014 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο είναι 636, με 193 από τους ασθενείς να έχουν πεθάνει. Ωστόσο οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα, έπειτα από την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας.

Αν και ο ιός MERS έχει εμφανιστεί σε δεκάδες χώρες, η Σαουδική Αραβία έχει μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.

Παρόμοια συμπτώματα με τον SARS

Ο ιός MERS ανήκει στους κοροναϊούς (CoV) – μία οικογένεια στην οποία ανήκουν οι ιοί του απλού κρυολογήματος αλλά και ο SARS, ο οποίος το 2003 μόλυνε πάνω από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κόστισε τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Αν και ο νέος ιός επίσης προσβάλλει το αναπνευστικό, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα με αυτά του SARS (ουσιαστικά προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια), έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, συνήθως από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Ο SARS κόστισε τελικά τη ζωή στο 8% των ανθρώπων που μόλυνε, ενώ έως στιγμής το ποσοστό θνησιμότητας του νέου ιού που ονομάσθηκε MERS CoV (από τα αρχικά των λέξεων Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) είναι 30,3% με βάση την επίσημη (αν και ελλιπή) καταγραφή του ΠΟΥ.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης