To μπλε φως από τα smartphones προκαλεί πείνα τη νύχτα!

diet smartphone nightΜελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Northwestern του Σικάγου και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα smartphones, τα tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όταν χρησιμοποιούνται το βράδυ, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, επειδή το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες τους προκαλεί πείνα ακόμα κι αν κάποιος έχει ήδη φάει!

Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση στο μπλε φως ανοίγει την όρεξη μέσα σε 15 λεπτά ενώ η πείνα επιμένει για τουλάχιστον 2 ώρες.

Μπλε φως και πείνα

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του φωτισμού στο αίσθημα της πείνας και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικές συνήθειες διατροφής και ύπνου, ενώ πριν αρχίσει η έκθεσή τους στο μπλε φως κατανάλωναν το ίδιο, πλούσιο σε υδατάνθρακες, γεύμα. Οι υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι) επελέγησαν επειδή αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που καταστέλλει την πείνα.

Οι 10 εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη επί τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές τους εξέθεταν σε 20 lux στις 16 ώρες που ήταν ξύπνιοι και σε 3 lux στις οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα.

Κάθε μέρα, οι εθελοντές συμπλήρωναν ειδικά ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσο πεινούσαν, ενώ υποβάλλονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εξετάσεις καταγραφής της γλυκόζης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η έκθεση μπλε φως αυξημένη όρεξη και προβλήματα ύπνου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα της πείνας των εθελοντών και ο μεταβολισμός της γλυκόζης αυξήθηκαν κατακόρυφα έπειτα από την έκθεση στο μπλε φως.

«Η μελέτη έδειξε ότι μία και μόνο έκθεση διαρκείας 3 ωρών σε μπλε φως το απόγευμα και νωρίς το βράδυ μπορεί να επηρεάσει έντονα την πείνα και τον μεταβολισμό της γλυκόζης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Άιβι Τσαν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Κέντρο Ύπνου & Κιρκάδιας Βιολογίας του Northwestern. «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, διότι υποδηλώνουν πως η διαχείριση του περιβάλλοντος φωτισμού μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο επηρεασμού της πρόσληψης τροφής».

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η έκθεση σε μπλε μήκη κύματος του φωτός την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την προσοχή, τη διάθεση και το χρόνο αντίδρασης. Από την άλλη πλευρά όμως, το μπλε φως που εκπέμπουν τα σύγχρονα gadgets συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές το βράδυ.

Δείτε επίσης