Λιγότερο γόνιμοι οι άνδρες το καλοκαίρι

ypogonimothta andres kalokairiΣύμφωνα με μια βρετανική μελέτη που έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Σέφιλντ και του Μάντσεστερ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, οι νεαροί άντρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κακής ποιότητας σπερματοζωάρια το καλοκαίρι και συνεπώς αυξημένες πιθανότητες υπογονιμότητας.

Δεν φταίει η ζέστη για την υπογονιμότητα

Επειδή όμως τα σπερματοζωάρια που αποβάλλει κάθε άντρας δημιουργούνται τρεις μήνες νωρίτερα, το εύρημα υποδηλώνει ότι η άνοιξη επηρεάζει αρνητικά τη μορφολογία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, λένε οι ερευνητές.

«Όταν κάποιος ακούει ότι το καλοκαίρι το σπέρμα έχει χειρότερη ποιότητα, αμέσως σκέφτεται ότι ευθύνεται η ζέστη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Άλαν Πέισι, λέκτορας Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Όταν, όμως, ένας άντρας εκσπερματώνει τον Αύγουστο, τα σπερματοζωάριά του έχουν δημιουργηθεί τον Μάιο και συνεπώς η αιτία δεν σχετίζεται με τις συνθήκες του καλοκαιριού αλλά με τις συνθήκες της άνοιξης. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ποια είναι η αιτία».

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη έγινε ως σήμερα για τις επιδράσεις του τρόπου ζωής στην ποιότητα του σπέρματος και αντικρούει πολλές από τις πεποιθήσεις των ειδικών για τους συμβάλλοντες παράγοντες στην ανδρική υπογονιμότητα, καθώς δείχνει ότι ο τρόπος ζωής ίσως δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα, τα στενά παντελόνια και εσώρουχα δεν σχετίσθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη με την ανδρική υπογονιμότητα, παρά τις συνεχείς συστάσεις των ειδικών προς τους επίδοξους πατέρες να τα αποφεύγουν εντελώς.

Το κάπνισμα χασίς προκαλεί υπογονιμότητα

Η μοναδική συνήθεια του τρόπου ζωής που σχετίσθηκε με την μείωση της ποιότητας του σπέρματος είναι το κάπνισμα χασίς, το οποίο απεδείχθη ότι αλλοιώνει το μέγεθος και το σχήμα των σπερματοζωαρίων.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 2.249 άνδρες που είχαν απευθυνθεί σε 14 Κλινικές Γονιμότητας της Βρετανίας, οι 318 εκ των οποίων είχαν υγιή σπερματοζωάρια σε ποσοστό μικρότερο από το 4% του συνολικού αριθμού και οι υπόλοιποι καλύτερης ποιότητας σπέρμα. Όταν σε έναν άντρα λιγότερο από το 4% των σπερματοζωαρίων έχουν φυσιολογική μορφολογία και κινητικότητα, το ζευγάρι δυσκολεύεται πολύ να τεκνοποιήσει και συχνά χρειάζεται τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι εθελοντές της μελέτης συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ιστορικό και τον τρόπο ζωής τους, και οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με την ποιότητα του σπέρματός τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποχή από το σεξ για τουλάχιστον 6 μέρες σχετίσθηκε με καλύτερης ποιότητας σπέρμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ συνήθειες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η ένδυση δεν φάνηκε να αυξάνουν την ανδρική υπογονιμότητα.

Δείτε επίσης