Αγκώνας των τενιστών (έξω επικονδυλίτιδα)

agonas tenistasΟ αγκώνας των τενιστών(tennis elbow) είναι μία μάλλον ατυχής ονομασία, επειδή δε χρειάζεται να παίζει κανείς τένις, για να εκδηλώσει έξω επικονδυλίτιδα (ή έξω τενοντίτιδα όπως αλλιώς λέγεται η πάθηση). Ωστόσο η πάθηση απασχολεί τους μισούς παίκτες τένις.

Η έσω επικονδυλίτιδα ονομάζεται και golfer elbow καθώς παρατηρείται συχνά σ’ αυτούς που παίζουν γκολφ. Σχετίζεται με τη τενοντίτιδα των μυών που κάμπτουν τον καρπό και το χέρι καθώς αυτοί καταφύονται στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα.

Ο αγκώνας των τενιστών και άλλες μορφές επικονδυλίτιδας είναι πόνοι που προέρχονται πιθανότατα από επανειλημμένες μικροσκοπικές ρήξεις στους τένοντες που ενώνουν τους μυς του πήχη στον αγκώνα.

Οι ρήξεις μπορεί να προέλθουν από μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, που είναι επαναλαμβανόμενες περιστροφικές κινήσεις του πήχη και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού. Το χτύπημα backhand στο τένις, το βάψιμο του σπιτιού ή το βίδωμα μπορεί να προκαλέσουν επικονδυλίτιδα.

Μία μορφή επικονδυλίτιδας, που ονομάζεται αγκώνας της μικρής ομάδας, προσβάλλει το εσωτερικό του αγκώνα σε νέους και προκαλείται συνήθως από διάταση κατά το πέταγμα της μπάλας του μπέιζμπολ.

Στους ενήλικες η τενοντίτιδα στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα ονομάζεται και αγκώνας του παίκτη γκολφ, επειδή το χτύπημα με το μπαστούνι του γκολφ, ιδιαίτερα με λάθος τεχνική, μπορεί να καταπονήσει αυτούς τους τένοντες.

Σημεία και συμπτώματα
• Υποτροπιάζων πόνος στο εξωτερικό επάνω μέρος του πήχη, δίπλα από την πτυχή του αγκώνα.
• Μερικές φορές ο πόνος επεκτείνεται κάτω από τον πήχη προς τον καρπό.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία της επώδυνης περιοχής, για να αποκλείσει άλλα πιθανά αίτια των συμπτωμάτων σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ενόχληση της επικονδυλίτιδας υποχωρεί σε 6 με 12 εβδομάδες. Τα παιδιά με επικονδυλίτιδα δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το χέρι τους με τρόπους που προκαλούν πόνο, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραυματίσουν τη ζώνη ανάπτυξης.

Θεραπεία

Ο αγκώνας των τενιστών προκαλεί πόνο στην εξωτερική πλευρά του πήχη κοντά στον αγκώνα, όταν ασκείται αυτή η άρθρωση. Οι ενοχλήσεις οφείλονται σε μικροσκοπικές ρήξεις των ινών του τένοντα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ανακουφιστείτε φορώντας μία επιαγκωνίδα ακριβώς κάτω από τον αγκώνα.

Τοποθετήστε πάγο στον τραυματισμένο αγκώνα. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να παγώσετε νερό μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι από αφρώδες υλικό, να βγάλετε το καπάκι του και στη συνέχεια να τον τρίψετε πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή.
Βοηθούν επίσης το μασάζ της περιοχής, η διάταση των μυών του πήχη και η αποχή από τις δραστηριότητες που προκάλεσαν την πάθηση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει κάποιο φυσικοθεραπευτή.

Ασκήσεις

Η άσκηση μπορεί να δυναμώσει τους μυς του καρπού για την επιτάχυνση της ίασης και την πρόληψη πιθανής υποτροπής. Όταν υποχωρήσει ο πόνος, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης με ένα μικρό βαράκι χεριού. Κρατήστε το βαράκι στο χέρι σας με τον αγκώνα λυγισμένο και την παλάμη προς τα κάτω. Ανυψώνετε και χαμηλώνετε αργά τον καρπό σας.

Φάρμακα

Η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.) ή ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί να μειώσουν τον πόνο της επικονδυλίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να κάνει ένεση με ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο στην επώδυνη περιοχή, για να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε τις υποτροπές της επικονδυλίτιδας, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την τεχνική, όταν επιδίδεστε στη δραστηριότητα που προκάλεσε τον τραυματισμό. Η σταθερή θέση του καρπού στα αθλήματα και στις άλλες δραστηριότητες είναι σημαντική.

Δείτε επίσης