Πέτρα στην ουροδόχο κύστη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Με τον όρο λιθίαση ουροδόχου κύστης χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη που ανευρίσκονται λίθοι (πέτρες) εντός της ουροδόχου κύστης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πέτρες που σχηματίζονται στα νεφρά σας δεν είναι το ίδιο με τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Οι περισσότερες πέτρες στην ουροδόχο κύστη είναι αποτέλεσμα ενός ουρολογικού προβλήματος, συνήθως απόφραξης της ουροδόχου κύστεως λόγω διογκωμένου προστάτη.

Μερικές φορές οι πέτρες προκαλούνται από μακροχρόνια χρήση καθετήρων, που προκαλούν μια σχετική λοίμωξη. Η πλειονότητα των λίθων αυτών παρουσιάζεται σε άνδρες.

Σημεία και συμπτώματα
• Ουρολοίμωξη.
• Διακοπή της ροής των ούρων.
• Πόνος στο πέος.
• Αδυναμία ούρησης εκτός από ορισμένες θέσεις.
• Αίμα στα ούρα (αιματουρία).

Διάγνωση

Αν έχετε κάποια πέτρα στην ουροδόχο κύστη, μία ανάλυση ούρων αποκαλύπτει συνήθως αίμα στα ούρα (αιματουρία) και λοίμωξη. Γενικά, μια πέτρα μπορεί να φανεί σε μία ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία. Η κυστεοσκόπηση είναι μια ειδική εξέταση για την ανακάλυψη των λίθων και κάτω από ορισμένες συνθήκες είναι δυνατή η αφαίρεση αυτών.
Πόσο σοβαροί είναι οι λίθοι της ουροδόχου κύστης; Οι λίθοι της ουροδόχου κύστης αποβάλλονται συνήθως χωρίς επέμβαση, εάν είναι μικροί. Όμως, αν δεν αποβληθούν, θα πρέπει να αφαιρεθούν. Ο γιατρός θα θελήσει επίσης να αναγνωριστεί και να θεραπευτεί η υποκείμενη αιτία των λίθων της ουροδόχου κύστεως, έτσι ώστε να αποτρέψει τυχόν επανεμφάνιση τους.

Αιτίες

Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη συνήθως αρχίζουν όταν κύστη σας δεν αδειάζει εντελώς. Τα ούρα που έχει απομείνει μπορεί να σχηματίσει κρυστάλλους που τελικά γίνονται πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Οι πιο κοινές συνθήκες που προκαλούν πέτρες στην ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν:

Διεύρυνση του προστάτη αδένα. Μια διευρυμένη προστάτη ή καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μπορεί να προκαλέσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη στους άνδρες.

Κατεστραμμένα νεύρα (νευρογενής κύστη). Κανονικά, τα νεύρα μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο προς τους μυς της ουροδόχου κύστης σας, κατευθύνοντας μύες της ουροδόχου κύστης σας για να σφίξετε ή να απελευθερώσει. Εάν αυτά τα νεύρα καταστραφεί – από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, κάκωση νωτιαίου μυελού ή άλλο πρόβλημα υγείας – κύστη σας μπορεί να μην αδειάζει εντελώς.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν: Φλεγμονή από ιατρικές συσκευές και  πέτρες στα νεφρά.

Θεραπεία

Οι μικρές πέτρες της ουροδόχου κύστης μπορούν να αφαιρεθούν με ένα λεπτό εύκαμπτο, ινώδη σωλήνα (κυστεοσκόπιο), που εισάγεται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας.

Ένας μεγαλύτερος λίθος μπορεί να χρειάζεται μία διαδικασία θρυμματισμού, όπως είναι η ηλεκτροϋδραυλική λιθοτριψία, για να διαλυθεί, χωρίς να τραυματίσει τους περιβάλλοντες ιστούς.

Στην ηλεκτροϋδραυλική λιθοτριψία ένα όργανο που εκπέμπει κύματα κρούσης τοποθετείται στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Τα κύματα κρούσης σπάνε το λίθο και τα θραύσματα αποβάλλονται στα ούρα.

Δείτε επίσης