Κριθαράκι και χαλάζιο στο μάτι

kritharaki kai xalazioΤο κριθαράκι είναι μία μόλυνση κοντά στη ρίζα μιας βλεφαρίδας του ματιού. Η απόφραξη σε έναν από τους μικρούς αδένες στο βλέφαρο μπορεί να προκαλέσει παρόμοια διόγκωση που ονομάζεται χαλάζιο.

Το κριθαράκι είναι μία μόλυνση γύρω από τη ρίζα (θύλακα) μιας βλεφαρίδας στο μάτι. Το κριθαράκι μοιάζει με ένα σπυράκι. Μπορεί να έχετε πολλά κριθαράκια μαζί κάθε φορά ή πολλά κριθαράκια το ένα μετά το άλλο, γιατί τα βακτήρια που αρχικά μόλυναν τον ένα θύλακα μπορούν να εξαπλωθούν και να μολύνουν και άλλους.

Το κριθαράκι αναπτύσσεται συνήθως σταδιακά σχηματίζοντας ένα επώδυνο κόκκινο εξόγκωμα. Τελικά, το εξόγκωμα γεμίζει με πύο και σπάει. Η απελευθέρωση του πύου ανακουφίζει από τον πόνο και μετά από μερικές επιπλέον ημέρες το κριθαράκι συνήθως εξαφανίζεται.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Επώδυνο οίδημα στην άκρη της βλεφαρίδας.
  •  Ελαφρώς θολή όραση.

 

Χαλάζιο

Μία άλλη μορφή διόγκωσης των βλεφάρων ονομάζεται χαλάζιο. Σε αντίθεση με το κριθαράκι, το χαλάζιο δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Προκαλείται από την απόφραξη ενός από τους μικρούς αδένες (αδένες του Meibom) που παράγουν μέρος του στρώματος των δακρύων. Μέσα στον αποφραγμένο αδένα μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια. Το χαλάζιο αναπτύσσεται συχνότερα στο πάνω βλέφαρο και από την εσωτερική πλευρά. Τα περισσότερα χαλάζια είναι μόνο ελαφρώς ενοχλητικά, αλλά μπορεί να είναι και αντιαισθητικά.

Θεραπεία

Τα κριθαράκια και τα χαλάζια είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνα για το μάτι και την όραση. Ωστόσο, αν ένα κριθαράκι εμποδίζει την όραση σας, δεν υποχωρεί από μόνο του ή αν αντιμετωπίζετε συχνές μολύνσεις, επισκεφθείτε ένα γιατρό.

Για να θεραπεύσετε το κριθαράκι, βάλτε του μία ζεστή κομπρέσα για περίπου 10 λεπτά 4 φορές την ημέρα. Για να φτιάξετε μία κομπρέσα, μουσκέψτε ένα καθαρό πανί σε ζεστό νερό και στραγγίξετέ το, πριν το βάλετε στο μάτι σας. Οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο. Μην πιέζετε το κριθαράκι προσπαθώντας να βγάλετε το πύο. Αφήστε το κριθαράκι να σπάσει από μόνο του και στη συνέχεια πλύνετε καλά τη βλεφαρίδα σας. Αν το κριθαράκι επιμένει ή αν έχετε συχνές μολύνσεις, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα αντιβιοτικό από το στόμα ή μία αντιβιοτική κρέμα, για να τη βάλετε στο βλέφαρο. Όταν το κριθαράκι δεν υποχωρεί, μπορεί να χρειαστεί να τρυπηθεί και να παροχετευθεί.

Το χαλάζιο εξαφανίζεται συνήθως χωρίς θεραπεία σε ένα με δύο μήνες. Οι ζεστές κομπρέσες μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνουν τη διαδικασία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μία αντιβιοτική αλοιφή. Αν αυτές οι μέθοδοι δεν αποδώσουν ή αν το χαλάζιο συνεχίζει να μεγαλώνει, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Μετά την επέμβαση το μάτι συνήθως καλύπτεται για αρκετές ώρες.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης