Λιποαναρρόφηση: Αποτελέσματα και επιπλοκές

lipoanarrofhsh 4 neoΗ ιδέα της λιποαναρρόφησης (liposuction) φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή: τα ανεπιθύμητα αποθέματα λίπους μπορούν απλά να αφαιρεθούν με την αναρρόφηση τους με αντλία κενού. Όμως η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι τόσο εύκολη.

Η λιποαναρρόφηση είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση που ακολουθείται από πιθανόν επώδυνη ανάνηψη. Αν και σπάνια, η επέμβαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές ή παρενέργειες. Συνεπώς, η απόφαση για να κάνετε λιποαναρρόφηση πρέπει να ληφθεί με πολύ προσοχή.

Μια δημοφιλής εγχείρηση

Ο περιορισμός του λίπους είναι πολύ ελκυστικός για μερικούς κάνοντας τη λιποαναρρόφηση μια από τις πιο συνηθισμένες κοσμητικές επεμβάσεις.

Τα σημεία στα οποία γίνεται περισσότερο η επέμβαση είναι το έξω μέρος των μηρών και η κοιλιά στις γυναίκες και τα πλευρά στους άνδρες. Η λιποαναρρόφηση μπορεί επίσης να αφαιρέσει ανεπιθύμητο λίπος από τους γοφούς, τους γλουτούς, τα γόνατα, το επάνω μέρος των βραχιόνων, το πιγούνι, τα μάγουλα, το λαιμό και άλλα μέρη.

Η λιποαναρρόφηση είναι πιο αποτελεσματική για την αφαίρεση του λίπους που είναι συσσωρευμένο τοπικά σε κάποια μέρη του σώματος σας και δεν ανταποκρίνονται σε δίαιτα ή άσκηση. Μετά την επέμβαση είναι σημαντικό να συνεχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης και διαχείρισης βάρους για καλύτερα αποτελέσματα.

Τεχνικές λιποαναρρόφησης

Δύο βασικές τεχνικές χρησιμοποιούνται στη λιποαναρρόφηση: η τεχνική διόγκωσης, που επινοήθηκε από επεμβατικούς δερματολόγους, και η τεχνική υπερήχων, που επινοήθηκε από πλαστικούς χειρουργούς.

Και οι δύο μέθοδοι έχουν κοινά βασικά χειρουργικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν χρησιμοποιούνται υπέρηχοι, θα ακολουθήσει λιποαναρρόφηση διόγκωσης. Το αν θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος διόγκωσης ή η τεχνική υπερήχων εξαρτάται από έναν αριθμό ανεξάρτητων παραγόντων τους οποίους θα συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν αναπτυχθεί τελευταία μερικές νέες συσκευές που υγροποιούν το λίπος, όταν χρησιμοποιούνται εξωτερικά -η λεγόμενη μη επιθετική λιποαναρρόφηση.

Λιποαναρρόφηση με διόγκωση

Με τη μέθοδο αυτή ο πλαστικός χειρουργός εγχέει πρώτα στα αποθέματα λίπους ένα διάλυμα αλατόνερου που περιέχει την ορμόνη αδρεναλίνη (επινεφρίνη). Το διάλυμα μπορεί επίσης να περιέχει ένα τοπικό αναισθητικό.

Ο πλαστικός χειρουργός σας θα αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει επιπλέον αναισθητικά -τοπικά, περιφερειακά ή γενικά – ή αν θα χρησιμοποιήσει μόνο το αλατούχο διάλυμα με τοπικό αναισθητικό. Η απόφαση για το είδος του αναισθητικού που θα χορηγηθεί βασίζεται κυρίως στην ποσότητα λίπους που θα αναρροφηθεί και στο αν θα χρησιμοποιηθούν υπέρηχοι.

Αρχικά ο χειρουργός κάνει τυπικά μία ή περισσότερες μικρές τομές κοντά στην περιοχή που θα γίνει η λιποαναρρόφηση. Όποτε είναι δυνατό, η τομή γίνεται μέσα σε φυσικές πτυχές του δέρματος ή γραμμές περιγράμματος του δέρματος σας, έτσι ώστε να μην είναι πολύ εμφανής.

Μετά μέσω της τομής εισάγεται στο δέρμα σας ένας λεπτός σωλήνας, έτσι ώστε η άκρη του να διεισδύει στο υποκείμενο λίπος. Ο σωλήνας συνδέεται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα με μια αντλία αναρρόφησης. Ο γιατρός κινεί το σωλήνα μπρος-πίσω μέσα στο λίπος που έλκεται από το κενό μέσα στο σωλήνα. Η λιποαναρρόφηση με διόγκωση προκαλεί ελάχιστη αιμορραγία, εκχυμώσεις και οίδημα.

Λιποαναρρόφηση με υπέρηχους

Η λιποαναρρόφηση με τη βοήθεια υπερήχων (UAL) είναι μια τεχνική με δύο στάδια που χρησιμοποιεί την ενέργεια ηχητικών κυμάτων, για να υγροποιήσει τα αποθέματα λίπους πριν την αναρρόφηση τους. Στη μέθοδο αυτή ο γιατρός εισάγει ένα μικρό θερμό καθετήρα που παράγει δονήσεις με συχνότητες πέρα από εκείνες που μπορεί να ακούσει το αφτί σας (υπέρηχοι). Η ενέργεια αυτή διασπά τα λιπώδη κύτταρα κάνοντας να βγει το ελαιώδες περιεχόμενο τους. Μετά αυτό το ελαιώδες περιεχόμενο αναρροφάται με τη χρήση της μεθόδου διόγκωσης.

Στα πιθανά πλεονεκτήματα της λιποαναρρόφησης με τη βοήθεια υπερήχων περιλαμβάνεται η ικανότητα να αφαιρεί λίπος από δύσκολα σημεία, όπως το επάνω μέρος της κοιλιάς, τα πλευρά, η πλάτη και το ανδρικό στήθος. Όμως η μέθοδος ενοχοποιείται για σημαντικά σοβαρότερες επιπλοκές από τη λιποαναρρόφηση με διόγκωση, όπως περισσότερο πόνο, πρήξιμο, εγκαύματα του δέρματος και άλλες επιπλοκές.

Μετά την επέμβαση

Η ανάνηψη από τη λιποαναρρόφηση μπορεί να είναι ενοχλητική, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν πάλι την καθημερινή ζωή τους μέσα σε 3 έως 10 ημέρες. Τις πρώτες εβδομάδες οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν πόνο ποικίλης έντασης, κάψιμο, πρήξιμο και προσωρινό μούδιασμα σε διάφορα σημεία.

Τα παυσίπονα μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση, ενώ ειδικά ρούχα συμπίεσης μπορούν να περιορίσουν το οίδημα. Μπορεί να σας συμβουλέψουν να αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα εκτός από το περπάτημα για μία εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση.

Αν και η νέα γραμμή του σώματος σας αρχίζει να εμφανίζεται τις δύο πρώτες εβδομάδες, κάποιο οίδημα μπορεί να παραμείνει για πολλούς μήνες. Η μεγάλη αύξηση ή μείωση του βάρους μετά τη λιποαναρρόφηση μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες ανωμαλίες στην επιφάνεια του δέρματος.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι, επειδή η λιποαναρρόφηση αφαιρεί λιπώδη κύτταρα, είναι αδύνατο να πάρουν πάλι βάρος στην περιοχή της επέμβασης. Όμως τα λιπώδη κύτταρα που απομένουν μπορεί να μεγαλώσουν, ειδικά αν εγκαταλείψετε την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι τα προβληματικά σημεία μπορεί να επανέλθουν.

Όμως είναι πιθανότερο η αύξηση του βάρους μετά τη λιποαναρρόφηση να κατανεμηθεί σε άλλα μέρη του σώματος σας, αντί να πάει ολοκληρωτικά στα παλιά προβληματικά σημεία.

Κίνδυνοι και επιπλοκές

Η λιποαναρρόφηση δε στερείται κινδύνων και παρενεργειών. Γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος λίπους που αφαιρείται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Μερικοί πλαστικοί χειρουργοί αφαιρούν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους τη φορά και ολοκληρώνουν τη θεραπεία με μία επέμβαση, ενώ άλλοι αφαιρούν μικρότερη ποσότητα σε πολλές επεμβάσεις. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια μέθοδο θα ακολουθήσει.

Άτομα με ορισμένες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια και κακή κυκλοφορία αίματος, καθώς και άτομα που καπνίζουν ή είναι επιρρεπή σε θρόμβωση του αίματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τη λιποαναρρόφηση όπως και από κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση.

Σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος που μπορεί να πάνε στους πνεύμονες και να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο, οι λοιμώξεις και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπλέον, ο συνδυασμός λιποαναρρόφησης, γενικής αναισθησίας και ταυτόχρονα άλλης κοσμητικής επέμβασης, για παράδειγμα λίφτινγκ προσώπου, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.

Δείτε επίσης